Lajme

Sfidat pandemike dhe post pandemike në agravimin e glaukomës DR.Eduard A.Skufi konsulent Oftalmolog Athinë

Pandemia “ iceberg ” demonstron impakt sinjifikant në sistemin ” health care ” në forme drastike .

Periudha post pandemike mund të karakterizohet me konseguenca surprize dhe në shëndetin e syve , që eshte reflektuar në situaten pandemike të lockdown me rritjen e frekuences të miopise dhe komplikacioneve të saj ( temë që e kam përshkruar me detaje në një artikull precursor ) dhe me agravimin e disa formave të glaukomes .

Vet fakti se prevalenca e emergjences të rasteve me glaukome gjate lockdown ishte afro 15% ku rastet me glaukome sekondare dominonin ne 89% , ( në baze te analizave descriptive bashkekohore ) përbën problem me interes për të gjithë . Deteriorimi i glaukomës diktohet jo vetem nga mungesa e kujdesit dhe keqmenaxhimi apo mos aderimi me mjekimin adekuat në keto kushte anormale , por dhe nga rritja e shkallës të stresit si risk faktor në profilin e lockdown.

Duhet të estimojmë faktin e konsumimit të ekzagjeruar të duhanit dhe alkolit në kushtet e krijuara , por edhe 2 hereditetin apo ekzistencën e patologjive shoqëruese . Rol determinues luan përdorimi pa kriter dhe në menyrë maniakale i mikroekraneve digitale (laptop,tablet ,celulare) . Pra një koleksion riskant në një situatë të pa precedente .

Glaukoma si një ” vampires i heshtur ” prezantohet me simptoma atipike , që lehtë mund të konfondohen . Duhet të fokusojme jo vetem në rastet të diagnostikuar me glaukome kronike ( të moshave të kaluara ) , ku thjeshte konjuktiviti covidien mund të behet shkak për disekuiliber të saj , por në menyre të vecante në nje tip glaukomash sekondare , të pa diagnostikuara ( të moshave më të reja ). Impulsin për këtë ma dhane disa raste atipike , të kesaj periudhe nga praktika ime : Nje vajze adoleshente , e cila shikonte video në android mobile “ non stop” , në errësire të plote , shfaqi dhimbje të fortë koke , me irritacion që u shoqeruan me te vjella dhe shikim të turbulltë . U konsultua me pathologun e neurologun dhe u mendua për migrenë .

Megjithe mjekimin e sugjeruar nuk pati permirësim . Gjate vizites tone oftalmologjike konstatuam 3 glaukome intermitente (sekondare) . Shkaku që e precipitoi ishte qendrimi i gjatë në errësire , kjo në raport me konfiguracinin e kendit të ngushte të syrit . Pothuaj identik nga ana klinike ishte dhe një rast i nje të riu me Plateau iris syndrom ( një forme e vecantë e glaukomes sekondare me cvendosje perpara të irisit ) , të cilit duke perdorur celularin pa relax , papritur ju shfaqen figura ovale me ngjyrat e ylberit dhe mjegullirë , me dhimbje në sy .

Paraqet interes dhe rasti i një artisti afro 50 vj.me glaukomë ne tension normal , i cili si shkak i stresit intensiv gjatë lockdown demonstroi hypotension arterial me aritmi , gjë që reflektoi dhe në alterimin e fushes vizive ,me një pupilë tonike dhe të qarkullimit deficitar rreth nervit optik . Tabloja e mësiperme e ilustruar nga disa aspekte klinike që na serviri lockdown me stresin , “ penalizimin “ e diktuar dhe influencën e përdorimit eksesiv të pajisjeve digitale në sistemin vizual .

Ky ” fragment sedentar ” i jetës reflekton si faktor i çrregullimeve vaskulare , me rritje te 4 triglicerideve dhe kolesterolit , me impakt direkt mbi komponentin vaskular të glaukomës .Situata agravohet dhe nga koha e reduktuar e ekspozimit në dritë natyrale .

Normalisht pra duhet të përdorim ndricimin e duhur dhe gjate shikimit të Tv apo laptopit dhe perdorimin e tyre me kriter . Kjo duhet të shoqerohet me intervale pushimi , relax dhe bliking ( mbyllje ritmike e syve ) , por dhe me levizje dinamike aktive . Gjithashtu sugjerohet kombinimi i anti stress terapi me muzike terapi . Mos aplikimi i telemedicinës përben reflektim të mentalitetit anakronik në nje situatë të tillë .Periudha postpandemike do të zbuloj raste

Artikuj të ngjashëm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
%d bloggers like this: