Lajme

Shifra të frikshme përsa u përket aborteve në qytetin e Vlorës

Shifra te frikshme persa u perket aborteve ne qytetin e Vlores.

Viti 2013–213, viti 2014- 400, viti 2015–360, viti 2016–350, viti 2017–277, viti 2018 per 10 muaj– 254. Eshte numri i aborteve te rregjistruara ne maternitetin e spitalit rajonal te Vlores gjate pese viteve te fundit. Shifrat jane abortet e rregjistruara,por sipas mjekeve ka shifra edhe fiktive, per vete faktin se ka mjaft aborte te parregjistruara,ose te quajtura aborte te pakontrolluara, edhe per shkak se ka mjaft aborte te kryera jashte kushteve spitalore, apo edhe marrjes se pilulave nga famacite, pa rekomandimin e mjekut gjinekolog. Dicka qe nxjerr ne pah nje problematike mjaft te madhe te shoqerise sone,apo

edhe te farmacive qe operojne,te cilat leshojne dhe japin pilula per abort, pa recete apo pa konsluten e mjekut gjinekolog. Shifrat e siper permendura jane thjesht shifrat qe jane rregjistruar ne maternitetin e Vlores, referuar aborteve te kryera ne pese vitet e fundit.

SHKAQET jane disa, sipas mjekeve gjinekologe,te lidhura kryesisht me gjendjen ekonomike te familjeve shqiptare,apo edhe divorcet e cifteve, por nuk jane te vetmet shkaqe. Gjendja ekonomike eshte nje nga arsyet kryesore qe cojne drejt abortit. Divorcet e cifteve, nje tjeter shkak,ndersa ketu gjithcka lidhet me faktin se divorcet shtyjne gruan te kryeje abort,nese ne momentet e procesit te divorcit eshte shtatzane. Shkaqet e tjera, Marredheniet e shtuara seksuale tek te miturit. Rritja e marredhenieve tek te miturit eshte nje tjeter fenomen qe ka cuar ne rritjen e numrit te divorceve. Emigrimi i prinderve, dhe femijet qe rriten tek gjysherit. Prinderit emigrojne jashte vendit, ndersa femijet e tyre qendrojne tek gjysherit,duke qene jashte kontrollit ne pjesen me te madhe te rasteve,dhe nga ky fakt bien edhe shtatzane,duke cuar me pas edhe ne divorc. Debatet per seksin e femijes qe pritet te lind nje tjeter shkak per abortet. Preferohet qe seksi i femijes te jete mashkull, dhe ne rast te kundert, shkohet drejt abortit. Babai ne shume raste nuk preferon qe femija te jete e seksit femer, duke detyruar bashkshorten drejt abortit.

Artikuj të ngjashëm

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close