Lajme

Shkencëtarët identifikojnë ilaçin e ri të mundshëm të diabetit pa insulinë

Njëqind vjet më parë, shkencëtari Frederick Banting bëri zbulimin e ilaçit të insulinës që shpëton jetën dhe fitoi një Çmim Nobel për arritjen e tij në 1923. Që atëherë, insulina është bërë i vetmi trajtim për simptomat e diabetit, por jo vetë diabetin.

Tani, një ekip kërkimor nga Universiteti Teknik i Mynihut dhe Qendra Gjermane për Kërkimin e Diabetit pretendon se ka identifikuar një shënjestër të ilaçeve që mund të bllokojë funksionin e një inceptori dhe të çojë në një sensibilizim të shtuar të rrugës së sinjalizimit të insulinës në qelizat ‘beta’ të pankreasit. Ky ilaç mund të ndihmojë në trajtimin e diabetit. Studimi u botua në revistën Nature më 27 janar.

‘Diabeti mellitus’ është një sëmundje komplekse që karakterizohet nga humbja ose mosfunksionimi i qelizave ‘beta’ prodhuese të insulinës në ishujt e Langerhans, një “mikro-organ” specialist në pankreas që kontrollon nivelet sistemike të sheqerit në gjak.

Terapia intensive e insulinës ka potencialin për përmirësimin e kontrollit të sheqerit në gjak dhe faljen e diabetit, por gjithashtu çon në shtim të padëshiruar të peshës dhe efekte anësore edhe më të rënda, të tilla si një rrezik në rritje i rënies së thellë të sheqerit në gjak duke shkaktuar mosdije.

Gjatë studimit, studiuesit thanë se ata arritën të përcaktojnë një inceptor të ri që mund të synohet për të trajtuar këtë sëmundje. Në eksperimentet mbi minjtë, ata zbuluan se rrëzimi i inceptorit në qelizat beta dhe bllokimi i funksionit të tij duke përdorur antitrupa monoklonalë ndihmuan në rritjen e sinjalizimit të insulinës dhe masës funksionale të qelizave beta. Kjo e bën inceptorin një objektiv shumë premtues për të trajtuar shkakun kryesor të diabetit, humbjen dhe mosfunksionimin e qelizave beta.

“Zbulimi ynë i receptorit frenues të insulinës tani është një hap tjetër i rëndësishëm për të hequr qafe sëmundjen,” thotë Matthias Tschöp, CEO në Helmholtz Zentrum München, studiuesit e së cilës morën pjesë në studim. “Ndërsa pandemia COVID-19 përfaqëson një kërcënim të menjëhershëm që ne do të kapërcejmë, nuk duhet të harrojmë se diabeti mbetet një nga vrasësit më të mëdhenj dhe me rritjen më të shpejtë në planetin tonë,” shtoi ai.

Trego më shumë

Artikuj të ngjashëm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close