Lajme

Shkencëtarët të paqartë, cilat janë efektet e njohura që viruset shkaktojnë në tru

Në pandemitë e hershme mbi njerëzimin, mjekët vigjilentë vunë re se përveç sëm undjeve të zakonshme, kryesisht të frymëmarrjes, viruset gjithashtu dukeshin se shk aktonin simptoma neurologjike.

Një specialist britanik i frymëmarrjes në fund të viteve 1800 gjeti se gripi dukej se nxiste çrregullime në pjesë të ndryshme të trupit. Në të vërtetë, disa pacientë gjatë pandemisë së gripit 1889–1892 thuhet se u goditën me psikoza, paranojë, dhimbje therëse dhe dëmtime nervore.

Në mënyrë të ngjashme, studiuesit kanë lidhur pandeminë e gripit të vitit 1918 me parkinsonin, çrregullimet neuropsikiatrike dhe një shpër thim të përgjithshëm të “sëmun djes së gjumit” të encefalitit lethargica, i cili shpesh do t’i çonte pacientët në një gjendje të ngjashme me koma edhe pse studiuesit ende debatojnë nëse të dy janë shkaktarë të lidhur.

Trego më shumë

Artikuj të ngjashëm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close