Lajme

Sondazhi: Në të gjithë planetin mbizotën pasiguria

Pasiguria ushqimore, frika në punë, kriza klimatike, sulmet kibernetike dhe shëndeti mendor janë disa nga temat që duket se shqetësojnë këdo anembanë planetit. “Sondazhi Botëror për Rreziqet”, i pari studim global në këtë fushë, u publikua të martën nga fondacioni britanik “Lloyd’s Register” dhe kompania amerikane e sondimit, “Gallup”.

Intervistat me rreth 150 mijë persona në 142 shtete zbuluan se ka një ndërlidhje të qartë mes perceptimeve për risqet dhe shpërndarjes gjeografike të personave. 27 për qind e grave të pyetura thonë se ndihen më të pasigurta dhe të frikësuara nga ngacmimet në ambientet e punës sesa 5 vite më parë. Problemi i ushqimeve dhe ujërave të ndotur, ndërkaq, shqetëson edhe të intervistuarit në Shqipëri që shprehen se nuk kanë besim se qeveria po i adreson shqetësimet e tyre.

Për ata që përdorin internetin, 71 për qind identifikojnë lajmet e rreme, mashtrimet financiare dhe kanosjen nga interneti si rreziqet kryesore të botës virtuale. Sipas drejtuesve të fondacionit “Lloyd’s Register”, perceptimet janë po kaq negative për çështjet e ndryshimeve klimatike dhe ndotjes, siç rezulton në Kosovë, por edhe për dhunën në punë.

“Rreth 70 për qind e popullatës botërore e sheh krizën klimatike si kërcënim serioz për vendet e tyre në 20 vitet e ardhshme. Skepticizëm ka më shumë në Amerikë dhe në Kinë.” “Dhuna dhe ngacmime në punë janë problematike. 50 për qind e punonjësve në disa shtete thonë se kjo u ka ndodhur, e sondazhi nxjerr një lidhje të ndërsjellë mes dhunës e ngacmimit në punë dhe përvojave të mëvonshme të problemeve të shëndetit mendor.”

Intervistat globale për rreziqet u kryen vitin e kaluar përpara se bota të përfshihej nga pandemia e koronavirusit, por realizuesit e saj thonë se konkluzionet do u vijnë në ndihmë bizneseve, qeverive dhe akademikëve për të ndërmarrë nisma dhe politika për një botë më të sigurt.

Artikuj të ngjashëm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
%d bloggers like this: