Lajme

Sot Dita e Tokës, pse është i rëndësishëm ndërgjegjësimi qytetar

Sot është Dita e Tokës, një ngjarje ndërkombëtare që festohet në të gjithë botën për të premtuar mbrojtje dhe kujdes ndaj mjedisit. Ky vit shënon 51-vjetorin e festimeve, dhe tema është “Rikthe Tokën Tonë”. Në vitin 2009, Kombet e Bashkuara caktuan 22 prillin si Ditën Ndërkombëtare të Tokës.

Rëndësia e Ditës së Tokës

Dita e Tokës është e njohur që në 1970, kur 20 milionë njerëz dolën në rrugë dhe protestuan kundër degradimit të mjedisit. Protestat erdhën pas derdhjes së naftës në Santa Barbara në 1969, si dhe për çështje të tjera si smogu dhe lumenjtë e ndotur, informon abcnews.al.

Përgjatë gjysmës së shekullit të ardhshëm, Dita e Tokës vazhdoi të luante një rol të rëndësishëm në aktivizimin mjedisor.

Marrëveshja historike e Parisit, që u nënshkrua më 22 prill 2016, mbledh pothuajse 200 vende bashkë në vendosjen e një objektivi të përbashkët për të ulur emetimet globale të serrave.

Sipas earthday.org, Dita e Tokës synon të krijojë lëvizjen më të madhe mjedisore në botë për të nxitur ndryshime transformuese për njerëzit dhe planetin.

Dita Ndërkombëtare e Nënës së Tokës festohet për të kujtuar secilin prej nesh se Toka dhe ekosistemet e saj na sigurojnë jetë dhe ushqim. Kjo ditë gjithashtu njeh një përgjegjësi kolektive, për të promovuar harmoninë me natyrën dhe Tokën për të arritur një ekuilibër të drejtë midis nevojave ekonomike, sociale dhe mjedisore të brezave të tanishëm dhe të ardhshëm të njerëzimit, informon abcnews.al.

Tema e vitit 2021 – Rikthe Tokën Tënde

Tema e këtij viti përqendrohet në proceset natyrore, teknologjitë e gjelbra në zhvillim dhe mendimin inovativ që mund të rikthejnë ekosistemet e botës. Këtë vit, po ndodhin paralelisht 7 ngjarje të mëdha në lidhje me klimën, përfshirë Samitin e Liderëve për Klimën të organizuar nga SHBA./e.b-abcnews.al

Artikuj të ngjashëm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
%d bloggers like this: