Lajme

VIDEO+Emrat/ Europol godet grupin kriminal shqiptaro-kinez të drogës: Pastruan 65 milionë euro të krimit, mes 27 të arrestuarve në Spanjë dhe…!

Një rrjet kriminal i trafikut të drogës është shkatërruar në Spanjë, ku në pranga kanë rënë 27 persona.

Gjithashtu bëhet me dije se rrjeti kriminal drejtohej nga dy shtetas shqiptar.

Shtetasit shqiptarë të arrestuar janë Nexhmedin Danaj, Algerta Fejzulla, Adrian Xhafaj Fejzulla.

Europol përmes një njoftimi ka deklaruar se rrjeti kriminal ishte i përbërë nga shtetas shqiptarë dhe kinezë dhe përfshihej në prodhimin, trafikimin dhe pastrimin e aseteve kriminale.

Në aksionin për shkatërrimin e këtij grupi kriminal u përfshi Policia Kombëtare Spanjolle (Policía Nacional), e mbështetur nga Europol.

Hetimi filloi në vitin 2021 bazuar në një raport të inteligjencës Europol, i cili çoi në identifikimin e një organizate të trafikut të drogës. Grupi kriminal drejtohej nga shtetas shqiptarë dhe vepronte në prodhimin dhe trafikun e marijuanës, por organizonte edhe aktivitete të mëdha pastrimi parash për organizatat e trafikut të drogës. Ata përdorën të ashtuquajturin sistem “haëala” të bankingut nëntokësor, ndërsa punonin ngushtë me shtetasit kinezë.

Veprimet e zbatimit të ligjit më 17 korrik 2023 çuan në:

– 27 arrestime në të gjithë Spanjën në Alicante, Barcelona, ​​Madrid, Malaga, Seville dhe Valencia;

– Sekuestrimi i orëve luksoze dhe stolive me vlerë mbi 400 000 euro;

– Sekuestrimin e makinave të modelit të luksoz, telefona, celularë të koduar dhe 615 000 euro cash.

65 milionë euro xhiro për pastrim parash

Hetuesit vlerësojnë se rrjeti kriminal ka pastruar mbi 65 milionë euro nga aktivitetet e trafikut të drogës në më pak se një vit, vetëm midis majit 2020 dhe marsit 2021. Shtetasit kinezë luajtën një rol të madh në këto aktivitete kriminale duke pastruar sasi të mëdha të aseteve kriminale nëpërmjet bizneseve legale. Këto shuma të mëdha parash do të kalonin fillimisht nëpër këto struktura ligjore dhe më pas do të kompensoheshin diku tjetër. Më në fund, asetet kriminale do të arrinin në vendin e origjinës dhe më pas do të investoheshin atje.

“Haëaladarët”, me origjinë shqiptare, vepronin si subjekt i jashtëligjshëm bankar, kryenin transfertat dhe fshihnin shuma të mëdha parash nga shitja e drogës. Kjo shërbeu për financimin e operacioneve të reja kriminale. Dy shtetas shqiptarë kryesonin rrjetin kriminal, njëri ishte drejtues, ndërsa tjetri kishte rolin e togerit dhe kontabilistit. Dy shtetas kinezë punuan për ta si koordinatorë duke menaxhuar një portofol të madh të institucioneve të shumta aziatike të përhapura në të gjithë Spanjën, të cilat shërbenin si skema të pastrimit të parave për përfitime nga trafiku i drogës.

Roli i Europolit

Europol lehtësoi shkëmbimin e informacionit dhe ofroi mbështetje analitike. Gjatë ditës së veprimit, Europoli dërgoi dy ekspertë në Spanjë për të kontrolluar informacionin operacional në kohë reale dhe për të mbështetur hetuesit në terren me ekspertizë teknike dhe të rikuperimit të aseteve./m.j

Artikuj të ngjashëm

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close