fbpx
KultureLajme

Zbulohet një disk diellor 3 500-vjeçar

Arkeologët kanë zbuluar një disk diellor në Turqinë veriperëndimore, në një altar shkëmbor në vendbanimet antike trake, njoftuan burimet. “Altari i zbuluar në Edirne daton 3 500 vjet më parë”, tha Engin Beksac, kreu i Departamentit të Historisë së Artit, në Universitetin e Trakias.

“Disku diellor në altar është përdorur për të vëzhguar lëvizjet e hënës dhe diellit”, shpjegoi ai, duke theksuar se trakët janë marrë me astronomi. Beksac deklaroi se disku diellor i zbuluar jep të dhëna të rëndësishme për kuptimin astronomik të periudhës dhe tregojnë se tempujt janë përdorur dikur edhe për vëzhgime astronomike.

Trego më shumë

Artikuj të ngjashëm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button