Lajme

Zbulohet varreza tumulare në Himarë, rëndësi për datimin e vendbanimit të zonës (FOTO)

Në Himarë është zbuluar vepra më e rëndësishme arkeologjike e viteve të fundit, bëhet fjalë për varrezat tumorale që i përkasin periudhës ilirie të shekullit të 15-12 para krishtit.sic deklaron edhe drejtuesi i drejtorisë rajonale të trashgimnisë kulturore në Vlorë, Orgest Feimi, puna për zbulimin e varezave tumorale ka nisur që prej vitit 2018, ku rastësisht në rjedhjen e përoit Koram, kishin dal në sipërfaqe disa vare, ku dëshmohej për egzistencën e një varreze në shtratin e këtij proi, teksa pas gërmimeve që zgjatën prej disa muajsh, u zbuluan varezat tumorale të cilat paraqesin një potencial të madh historik. Sipas feimit dyshohet se në zonë gjenden edhe varre të tjera, teksa po vazhdojnë dokumentimi i tyre, në varre përvecse skeleteve të personave janë gjendur edhe sende me vlerë të cilat priten të dokumentohen dhe më pas të shpalosen për publikun..

Rëndësie zbulimit është tepër madhre pasi dëshmonë gjurmët ilire në Himarë që prej shekullit të 12 dhe më parë, pasi varrezat tumorale janë një traditë që daton prej shekullit të 10 para krishtit, teksa të tilla zbulime sipas Feimit e fusin Himarën në hartën arkeologjike , pasi varrezat turmorale janë vepra arkeologjike më e rëndësishme e zbuluar në Himarë ndër vite.. Nga detajet e para në këtë varrezë tumorale janë gjendur 5 vare, ku në to, në secilën prej tyre janë gjendur 6 skelete të varrosura, krahas tyre janë gjendur sende me vlerë, por edhe armë kryesisht të llojeve thika, të përbëra nga metali dhe guri.

Artikuj të ngjashëm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
%d bloggers like this: