fbpx
Lifestyle

Do të habiteni, ja si ndikon mënyra e ushqyerjes kur jeni fëmijë në shëndetin tuaj gjatë jetës

A e kufizoni veten nag ushqimet e përpunuara? A e eleminoni sheqerin nga çaji dhe kafeja juaj? Nëse po, ne kemi disa informacione për ju. Sipas një studimi të ri, zakonet e shëndetshme të të ngrënit si i rritur do të jenë më pak të efektshme nëse keni ngrënë shumë yndyrë dhe sheqer si fëmijë. Kjo sepse një dietë jo e shëndetshme gjatë fëmijërisë mund të ndryshojë mikrobiomën tuaj për gjithë jetën.

Studimi

Sipas një studimi të ri nga studiuesit e UC Riverside, ka një rënie të konsiderueshme në numrin e përgjithshëm dhe diversitetin e baktereve të zorrëve në minjtë e pjekur të cilët ishin ushqyer me një dietë jo të shëndetshme si të mitur.

Studimi u bë tek minjtë, por studiuesit thonë, efekti i vërejtur ishte ekuivalent me fëmijët që kishin një dietë perëndimore, e cila është e pasur me yndyrë dhe sheqer dhe mikrobioma e tyre në zorrë preket deri në gjashtë vjet pas pubertetit. Studimi është botuar në Journal of Experimental Biology.

Çfarë është saktësisht mikrobioma e zorrëve?

Mikrobioma i referohet të gjitha baktereve, duke përfshirë kërpudhat, parazitët dhe viruset që jetojnë brenda një njeriu ose kafshe. Shumica e këtyre mikroorganizmave gjenden në zorrë. Shumica e këtyre ndihmojnë duke stimuluar sistemin imunitar, duke prishur ushqimin dhe duke ndihmuar në sintetizimin e vitaminave kryesore.

Në një trup të shëndetshëm, ekuilibri i organizmave patogjene dhe të dobishëm ruhet. Kur prishet ekuilibri, ose nga përdorimi i antibiotikëve ose sëmundjeve ose dietë jo të shëndetshme, trupi bëhet i ndjeshëm ndaj sëmundjes dhe sëmundjes.

Për studimin, ndikimi i mikrobiomës u analizua pasi ndau minjtë në katër grupe  gjysma u ushqyen me dietë standarde të shëndetshme dhe kishin akses në një rrotë drejtimi për ushtrime dhe gjysma tjetër u ushqyen me një dietë më pak të shëndetshme perëndimore pa asnjë ushtrim. Pas tre javësh, të gjithë minjtë u kthyen në dietën standarde dhe pa ushtrime, gjë që normalisht është se si mbahen minjtë në laborator. Pas 14 javësh, ekipi shqyrtoi bollëkun dhe diversitetin e baktereve në kafshë.

Rezultatet U zbulua se numri i baktereve të tilla si Muribaculum ishte dukshëm më i ulët është grupi i dietës perëndimore. Bakteret përdoren për metabolizmin e karbohidrateve.

Vendim Në përgjithësi, studimi zbuloi se dieta perëndimore e jetës së hershme ka efekte më afatgjata në mikrobiom sesa ushtrimet e jetës së hershme. Kështu, ju nuk jeni vetëm ajo që hani, por ajo që keni ngrënë si fëmijë.

Trego më shumë

Artikuj të ngjashëm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close