Lifestyle

Jeni vazhdimisht të ftohtë apo të lodhur? Shkaku mund të fshihet në shtëpinë tuaj

Nëse e keni gjetur veten në këtë skenar, a mund të vuani nga ‘simptomat e ndërtesave të sëmura’? Kjo simptomë mund të shfaqet në çdo hapësirë, madje edhe në banesë. Shkaktarët janë lagështia dhe shpesh myku, i cili mund të shkaktojë probleme serioze shëndetësore. Myku është një kërpudhat dhe ka deri në 10.000 lloje të ndryshme myku. Nga gjithsej 10 mijë janë identifikuar vetëm rreth një mijë.

Ato janë me ngjyra të ndryshme, kështu që mund të jenë jeshile të errët, portokalli, të verdhë, kaltërosh dhe të zezë. Edhe pse dihet pak për të, ajo është vazhdimisht e pranishme në jetën tonë. Nga 10,000 lloje myku, një nga më toksikët është i ashtuquajturi myk i zi.

Si të njohim mykun e zi Myku i zi quhet kështu për shkak të ngjyrës së zezë. Nuk është gjithmonë e lehtë për t’u parë dhe shpesh mund të ngatërrohet, kështu që një lloj tjetër myku shpesh ngatërrohet me mykun e zi.

Shenja e parë e mykut të zi do të jenë simptomat shëndetësore. Myku i zakonshëm i zi shkakton simptoma të ngjashme me sëmundjet alergjike. Këto janë simptoma më të lehta si nuhatje, kruajtje dhe ndjesi të ftohtë. Myku i zi toksik njihet edhe si Stachybotrys chartarum. Në pamje ka ngjyrë të zezë të errët ose ndonjëherë jeshile të errët. Është një formë shumë toksike e mykut që zakonisht gjendet në papafingo, por nuk është gjithmonë kështu.

Ky myk lëshon mykotoksina, kimikate toksike që janë të pranishme në sporet e mykut që lëshohen në ajër dhe më pas mund të thithen. Shkakton probleme të frymëmarrjes, veçanërisht te njerëzit me imunitet më të dobët dhe te fëmijët. Sipërfaqet mund të marrin një strukturë të zezë dhe të rrëshqitshme. Duhet mbajtur mend se myku i zi nuk është gjithmonë ekskluzivisht i zi, por gjithashtu mund të ketë nuanca të gjelbra. Përveç aromës së lagështisë, në momentin që myku i zi përhapet në shtëpi, ndihet një erë shumë e pakëndshme, të cilën shumë e identifikojnë si aroma e drurit të kalbur, letrës dhe në disa raste edhe çorapeve të vjetra të lagura. Myku i zi shpesh keqinterpretohet si papastërti që është grumbulluar me kalimin e viteve, gjë që sigurisht nuk është kështu.

Gjithçka fillon me spore

Sporet e mykut të zi gjenden në habitate me lagështi. Është interesante se sporet e mykut mund të futen përmes veshjeve, këpucëve dhe madje edhe lëkurës. Pasi myku të ketë pushtuar një shtëpi, mund të mos ketë asnjë shenjë të dukshme të rritjes së mykut në fillim. Kjo ndodh ngadalë, që është një problem shtesë sepse ekziston mundësia që të mësoheni, pra ndryshimet në sipërfaqet të kalojnë pa u vënë re

Kur sporet janë zhvilluar mjaftueshëm, formohet myku dhe atëherë zakonisht fillojnë simptomat. Përveç simptomave respiratore të përmendura tashmë, si kolla, vështirësi në frymëmarrje dhe në raste të jashtëzakonshme gjakderdhje nga hundët, ka edhe një sërë të tjerash.

Një nga simptomat është ndjenja e acarimit në bazë psikologjike. Ndoshta nuk jeni mërzitur nga ajo një letër që duhet të plotësoni shtesë, bllokimi i trafikut apo diçka tjetër. Ju mund të keni një shok dhome të padëshiruar që ju ka hyrë fshehurazi në shtëpinë tuaj dhe po shkakton probleme të dukshme.

Për shkak të mykut të zi mund të ndiheni vazhdimisht të rraskapitur, të keni çrregullime të ndryshme të tretjes, po ashtu ka edhe raste të humbjes së kujtesës nga myku i zi.

Nëse zhvillohet myku i zi ose një lloj tjetër myku, varet nga ajo se cilat spore zhvillohen. Myku rritet në vende të ngrohta dhe të lagështa, dhe sa më i madh të jetë ekspozimi ndaj lagështirës, aq më të mëdha janë gjasat e zhvillimit të tij.

Zgjidhja është në ajër të pastër

Nëse dyshoni për praninë e mykut, atëherë para së gjithash keni nevojë për një hapësirë të pastër dhe të ajrosur. Këtë nuk do ta arrini duke hapur dritaret për pak kohë dhe duke lënë ajrin e pastër të mbushë dhomën. Kjo lëvizje mund të ndihmojë në afat të shkurtër, por kur myku është në lojë, nevojitet një zgjidhje profesionale.

Interneti është plot me këshilla se si të shpëtojmë nga lagështia dhe myku dhe si të pastrohet ajri, por rezultoi se këto fenomene të pakëndshme kthehen shumë shpejt pas metodave të tilla të njëhershme. Arsyeja qëndron pikërisht te sporet, të cilat janë të vështira për t’u hequr, sidomos sepse nuk janë lehtësisht të dukshme dhe gjithashtu është e vështirë t’i eliminoni me mjete natyrale.

Artikuj të ngjashëm

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close