Shtypja e lartë e gjakut paraqet rrezik të drejtpërdrejtë për infarkt dhe goditje në tru, por shkencëtarët zbulojnë se vetëm një gotë e pijes si kjo mundet të ulë shtypjen e lartë të gjakut. Shumica pëlqejnë të kënaqen me shijen unike të hirrës, por pak e dinë se ky lëng është i shëndetshëm për krejt organizmin. Hirra sidomos ka ndikim pozitiv në shëndetin e zorrëve dhe përmirëson tretjen, por studimet e fundit zbulojnë se është i shkëlqyeshëm në parandalimin e sëmundjeve kardiovaskulare.
Tashmë është dëshmuar se njerëzit me çekuilibër makrobiotik në zorrë kanë më shumë rrezik të preken nga hipertensioni dhe sëmundjet e zemrës. Shkencëtarët kanë studiuar minjtë që kishin shtypje të lartë të gjakut dhe për 9 javë ju kishin dhënë kefir.
Ishte dëshmuar se hirra ua kishte ulur shtypjen e gjakut. Po ashtu, hirra me ndihmën e baktereve të mira që përmban pakëson inflamacionet në sistemin nervor, e ekspertët po ashtu theksojnë se konsumimi i tij zbut efektet e dëmshme që ushqimi i njelmët ka te pacientët nga shtypja e lartë e gjakut.