Lifestyle

Mango fruti i shumë përfitimeve

Shoqata Amerikane e Zemrës (AHA) është një organizatë e rëndësishme amerikane që merret me parandalimin në fushën kardiovaskulare dhe e cila kohët e fundit ka marrë në konsideratë mangon dhe vetitë e saj.

Pema e mangos është një gjelbërim i përhershëm me lule të vogla të bardha, e cila i përket familjes Anacardiaceae. Sezoni i mangos zhvillohet nga maji deri në shtator, por në realitet mund të gjendet gjatë gjithë vitit.

Është një frut tropikal me një bërthamë si gur, me një tul portokalli shumë të ëmbël (dhënë nga karotenoidet që përmbajnë), i cili mund të konsumohet në shumë mënyra: i gjallë, i gatuar, i tharë ose shurup.

Mango është e pasur me vitamina dhe minerale që janë të dobishme për zemrën, lëkurën, sytë, por edhe për sistemin tretës dhe imunitar.

Vitaminat më të përfaqësuara janë A dhe C (e cila përmirëson thithjen e hekurit), ndërsa yndyrat janë të pakta, dhe si pasojë edhe kaloritë: një mango e tërë siguron rreth 200.

Fibrat janë në sasi të mirë, si dhe folati dhe kaliumi. Prandaj ky frut ndihmon në mbrojtjen e trupit në disa mënyra.

Fibrat janë të dobishme për parandalimin e kancerit të zorrës së trashë dhe sëmundjeve të zemrës, dhe për kontrollin e peshës, pasi ato japin një ndjenjë të ngopjes.

Antioksidantët mbrojnë trupin nga veprimi i radikaleve të lira, të cilat mund të dëmtojnë qelizat dhe të shkaktojnë sëmundje të tilla si tumoret.

Mangiferina, një substancë tjetër që përmbahet në mango, ka veti antikancerogjene, antidiabetike dhe progjenerative.

Artikuj të ngjashëm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
%d bloggers like this: