Lifestyle

Një dremitje e pasdites mund të përmirësojë sistemin tuaj mendor

Sipas një studimi nëse flini gjatë pasdites truri juaj mund të jetë më i mprehtë. Të rriturit e moshës 60 vjeç dhe më të vjetër që flenë gjatë pasdites treguan se shenja të aftësisë më të mirë mendore krahasuar me ata që nuk flenë, sipas një studimi të botuar në Psikiatria e Përgjithshme në fillim të kësaj jave.

Studiuesit analizuan  2.214 njerëz të moshuar kinezë dhe matën aftësitë e tyre njohëse duke përdorur disa teste njohëse. Pjesëmarrësit u ndanë në dy kategori, ata që bënin një sy gjumë të rregullt dhe ata që nuk e bënin. Studimi përcaktoi dremitjet si një periudhë gjumi të marrë pas drekës që zgjaste nga pesë minuta deri në dy orë.

Pjesëmarrësit morën Provimin e Shtetit Mini-Mendor dhe versionin e Pekinit të Vlerësimit Kognitiv të Montrealit, që të dy testojnë për kujtesën, gjuhën dhe aftësitë e tjera njohëse. Rezultatet treguan se dremitja ndikoi pozitivisht në aftësitë mendore të të moshuarve, tha autori kryesor i studimit Cai Han, psikiatër geriatrik në Spitalin e Popullit të Katërt të Wuhu në Kinë. Në çdo kategori të renditur në studim, nappers testuar statistikisht më të lartë mesatarisht në krahasim me homologët e tyre jo-dremitës.

“Ky studim zbuloi se një gjumë i duhur është i dobishëm për mirëmbajtjen e funksionit njohës, kështu që ne inkurajojmë të moshuarit të marrin një sy gjumë të duhur” – tha Han. Qetësit e paqëllimtë kanë rezultuar më keq në testin e rikujtimit të fjalës sesa jo-gozhduesit dhe gozhdat e qëllimshme, vuri në dukje studimi.

Trego më shumë

Artikuj të ngjashëm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close