Për të ju shkuar viti mirë me shumë begati, shëndet dhe gëzime, është një kuptim që fshihet pas ushqimeve të caktuara që duhet gatuar për Natën e Vitit të Ri. Për të mbyllur mirë vitin 2019’të dhe për të nisur mirë 2020’ën është një armatë e tërë produktesh. Përveçse rite supersticioze janë të gjitha simbole, sepse çdo pjatë përcjell një mesazh të caktuar.
Thjerrëzat: Historia e tyre është treguar disa herë. Për shkak të ngjashmërisë me monedhat, konsideroheshin ogur i mirë në prag të ndërrimit të viteve. Orizi: Mund të jetë edhe prej emrit që evokon gëzim e të qeshura por orizi, është konsideruar gjithmonë si fatsjellës. Jo më kot është përodur si urim i në martesa. Orizi më i mirë i fatit është ai i shoqëruar me shegë.
Lakra jeshile: Përveçse është produkt i stinës, lakra jeshile është edhe fatsjellëse. Ngjyra e shpresës e përfshin atë në listën e ushqimeve që duhen future në pazarin e festave. Bishtajoret: Bashkë me thjerrëat që simbolizojnë paratë janë edhe qiqrat e fasulet që shkojnë për shëndetin! Bëni një supë me të gjitha bashkë ku mund të shtoni edhe bathët me orizin.
Speci djegës: Në fakt, speci djegës është në krye të listës së ushqimeve fatsjellëse. Për pjesën më të madhe të popujve, speci përdorej si urim për pjellorinë jo vetëm në familje por edhe në agrikulturë. Rrushi: Tradita thotë se duhet ngrënë një kokërr rrush për të gjitha trokitjet e fundit të sekondave të orës, në mesnatë, përpara ndërrimit të viteve.