Lifestyle

Pjesa e trupit që tregon se sa shpejt plakemi

Mënyra për të zbuluar se sa shpejt plakemi duket se është gjetur nga studiuesit. Sipas studiuesve pjesa që na tregon se ne po plakemi shpejt janë sytë. Ato thonë se sytë janë pasqyra e shpirtit, por sipas hulumtimeve sytë zbulojnë diçka tjetër. Studiuesit thonë se duke parë sytë mund të kuptohet se sa shpejt po plakemi dhe si është shëndeti ynë.

Ata përdorën 80,169 imazhe të 46,969 të rriturve të moshës 40-69 vjeç. Rezultatet dhe imazhet e poshtme të pjesëmarrësve treguan përqindjet e atyre që po plaken me shpejtësi (retina e tyre dukej më e vjetër në moshë se mosha e tyre aktuale).

51% e pjesëmarrësve kishin retinë tre vjet më të vjetër në krahasim me moshën e tyre biologjike , ndërsa 28% kishin pesë vjet retinë “më të vjetër” krahasuar me moshën e tyre reale.  Studiuesit arritën në përfundimin se “gjetjet përcaktojnë se diferenca në moshë midis retinës së syrit dhe moshës aktuale është një tregues i një rreziku në rritje të vdekjes dhe veçanërisht plakjes. Retina ofron një dritare unike të vlerësimit të të gjitha proceseve patologjike që lidhen me sëmundjet vaskulare dhe neurologjike të shoqëruara me vdekshmëri të lartë.

Artikuj të ngjashëm

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close