Lifestyle

Sëmundja e Alzheimerit: Erëza e famshme që na mbron

Komponimi kimik fenhol i gjetur në natyrë dhe konkretisht në gjethet e borzilokut  duket se ka aftësinë për të mbrojtur shëndetin e trurit, duke parandaluar shfaqjen e sëmundjes Alzheimer, sipas të dhënave të reja kërkimore nga Universiteti i Floridës së Jugut, botuar në Frontiers in Aging Neuroscience.

Në veçanti, studiuesit gjetën një mekanizëm zbulimi të lidhur me mikrobiomën e zorrëve dhe shpjegon se si ky kimikat zvogëlon neurotoksicitetin në trurin e pacientëve me sëmundjen e Alzheimerit.

Madje ka dëshmi se acidet yndyrore me zinxhir të shkurtër (SCFAs), metabolitë të prodhuar nga bakteret e mira të zorrëve janë burimi kryesor i ushqyesve për qelizat e zorrës së trashë, kontribuojnë në shëndetin e trurit.

Sidoqoftë, numri i tyre shpesh zvogëlohet në pacientët e moshuar me sëmundje Alzheimer.

Sidoqoftë, kontributi i këtij reduktimi në përparimin e sëmundjes së Alzheimerit mbetet i panjohur deri më sot.

Këto acide yndyrore (SCFAs) nga zorrët udhëtojnë përmes gjakut dhe arrijnë në tru, ku mund të lidhen duke aktivizuar receptorin e lirë të acidit yndyror 2 (FFAR2), një molekulë sinjalizuese qelizore e shprehur në qelizat e trurit që quhen neurone.

Ky proces, domethënë aktivizimi i këtij mekanizmi receptor  nga këta metabolitë (SCFAs) mund të veprojë në mënyrë mbrojtëse për qelizat e trurit, duke kufizuar akumulimin e proteinave amiloid-beta (Aβ) të lidhura me sëmundjen e Alzheimerit.

Ajo që studiuesit shikuan Ky studim i Universitetit të Floridës së Jugut është i pari që arrin në këtë përfundim, sipas studiuesit kryesor Hariom Yadav, profesor i neurokirurgjisë në Kolegjin Mjekësor të Universitetit, ku ai gjithashtu drejton Qendrën Kërkimore të Mikrobiomës Universitare.

Pasi studiuesit arritën këtë korrelacion midis metabolitëve dhe receptorëve në tru, ata donin të shikonin substancat e mundshme natyrore që imitonin këtë proces aktivizimi.

Duke kryer një ekzaminim virtual në shkallë të gjerë të më shumë se 144,000 komponimeve natyrore, ata dolën me 15 përbërjet më të forta.

Ata arritën në përfundimin se një përbërës kimik me origjinë bimore, i cili i jep aromën karakteristike borzilokut , fenhol, mund të lidhet më lehtë me receptorët dhe të aktivizojë sinjalizimin e tyre .

Hulumtimet e mëtejshme mbi neuronet e trurit, si dhe eksperimentet mbi minjtë treguan se përbërja reduktoi ndjeshëm akumulimin e β-amiloidit (Aβ) dhe vdekjen e neuroneve.

Më konkretisht, përbërja kimike fenhol reduktoi qelizat e plakjes së neuroneve, karakteristikë e trurit të pacientëve me sëmundjen e Alzheimerit.

Artikuj të ngjashëm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
%d bloggers like this: