Lifestyle

Si ndikon në peshë ngrënia para gjumit?

Shumë njerëz mendojnë se është një ide e keqe për të ngrënë para gjumit. Kjo shpesh vjen nga besimi se ngrënia para se të flini çon në shtim në peshë. Megjithatë, disa pretendojnë se ushqime të lehta para gjumit mund të mbështesin një dietë për humbje peshe.

Ndonëse ushqimi para gjumit është i diskutueshëm, e vërteta raportohet të jetë se përgjigja nuk është e njëjtë për të gjithë, pra varet nga individi.

Disa studime thonë se ngrënia para gjumit mund të shkaktojë shtim në peshë, sepse metabolizmi zakonisht ngadalësohet kur bini në gjumë. Kjo mund të rrisë gjasat që kaloritë të ruhen si yndyrë, raporton Healthline.

Nga ana tjetër, disa ekspertë shëndetësorë thonë se të ngrënit para gjumit është shumë mirë dhe mund të përmirësojë gjumin ose humbjen e peshës. Prandaj, nuk është çudi që shumë njerëz nuk janë të sigurt se cili është opsioni më i mirë.

Një pjesë e problemit është se ka prova për të mbështetur të dyja anët e argumentit.

Edhe pse shumë njerëz besojnë se një metabolizëm më i ngadalshëm gjatë gjumit çon në shtim në peshë, shkalla e metabolizmit bazal gjatë natës është pothuajse aq e lartë sa gjatë ditës. Trupi juaj ka ende nevojë për shumë energji gjatë gjumit.

Provat aktuale nuk tregojnë asnjë arsye fiziologjike përfundimtare pse ngrënia para gjumit duhet të shkaktojë shtim në peshë. Megjithatë, disa studime tregojnë se njerëzit që hanë para gjumit kanë më shumë gjasa të shtojnë peshë.

Arsyeja për këtë është shumë më e thjeshtë nga sa mund të prisni. Rezulton se njerëzit që hanë para gjumit kanë më shumë gjasa të shtojnë peshë thjesht sepse ngrënia para gjumit është një vakt shtesë dhe, për rrjedhojë, kalori shtesë.

Artikuj të ngjashëm

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close