Lifestyle

Vitamina D dhe lëngu portokallit nuk e lufton Covid-19, Studiuesit kanadezë tregojnë të vërtetën

Në fillimin e pandemisë botërore, mjekët sugjeruan konsumimin e vitaminës D për të luftuar Covid-19. Kjo metodë vazhdon të zgjasë, ndërsa studiuesit nga Universiteti McGill në Quebec, Kanada, thonë se nuk kishte asnjë ndryshim në nivelet e vitaminës D midis njerëzve që bënë dhe nuk kontraktuan virusin.

Një studim i shkurtit 2021 nga Universiteti i Barcelonës zbuloi se Vitamina D zvogëlon vdekjet nga koronavirusi me 60%, ndërsa në mars të po këtij viti, studimi zbuloi se se ‘vitamina e diellit’ ul rrezikun e kontraktimit të COVID-19 me 7%.

“Shumica e studimeve të vitaminës D janë shumë të vështira për t’u interpretuar pasi nuk mund të përshtaten për faktorët e njohur të rrezikut për COVID-19 të rëndë si mosha më e vjetër dhe që kanë sëmundje kronike, të cilat janë gjithashtu parashikues të vitaminës D të ulët”, tha bashkautori i studimit Guillaume Butler-Laporte pranë Universitetit McGil,për mediat e huaja.

Për studimin e ri, botuar në revistën “PLOS Medicine”, ekipi shqyrtoi variante gjenetike të lidhura fuqimisht me rritjen e niveleve të vitaminës D. Pjesëmarrësit ishin 4.134 individë të diagnostikuar me COVID-19, dhe 1.284.876 pa COVID-19, nga 11 vende.

Studiuesit përdorën një proces të njohur si randomizimi Mendelian, i cili shikon ndryshimin në gjenet specifike, në këtë rast, të lidhur me nivele të larta të vitaminës D, dhe ekzaminon efektin e saj në një sëmundje, në këtë rast, koronavirusin.

Ekipi donte të shihte nëse kishte një predispozitë gjenetike për nivele më të larta të vitaminës D ishte e lidhur me rezultate më pak të rënda në njerëzit që morën virusin. Studiuesit nuk gjetën prova që lidhin nivele të larta të vitaminës D dhe një rrezik më të ulët të kontraktimit të COVID-19./oranews

Artikuj të ngjashëm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
%d bloggers like this: