Politike

Reagimi i Kim për kreun e ri të SPAK, Rama bie dakord: S’e zgjedh as qeveria, as ambasada

Pvarësisht zërave se mes tyre ka krisje, ambasadorja e SHBA në Tiranë Yuri Kim dhe kryeministri Edi Rama bien dakord edhe për procesin e përzgjedhjes së kreut të ri të SPAK. Sipas Kim, procesi nuk duhet të ndikohet nga ata që duan të manipulojnë hetimet dhe se prokurorët e gjyqtarët duhet t’i trajtojnë të gjithë të barabartë përpara ligjit. Dhe për ta garantuar këtë Kim tha se SHBA do ta monitorojë nga afër procesin.

“Gjatë javës së fundit jemi takuar me çdo anëtar të Këshillit të Lartë të Prokurorisë (KLP) për të nënvizuar rëndësinë e zgjedhjes së një kreu të ri të SPAK, i cili do të intensifikojë luftën kundër korrupsionit dhe krimit të organizuar, pa frikë apo favore. Procesi i përzgjedhjes nuk duhet të ndikohet nga ata që kanë interes të kufizojnë ose manipulojnë hetimet. Ky është thelbi i reformës në drejtësi: drejtësia duhet të jetë e verbër ndaj pushtetit, prokurorët e gjyqtarët duhet t’i trajtojnë të gjithë si të barabartë para ligjit, institucionet duhet të jenë të pavarura.

Reforma në drejtësi nuk është vetëm një kusht për anëtarësimin në BE; është kërkesë e drejtë e popullit shqiptar. SHBA do të qëndrojë gjithmonë me popullin e Shqipërisë. Ne do të vazhdojmë të mbështesim me vendosmëri zbatimin e reformës në drejtësi. Kjo nuk do të ndryshojë. Do të monitorojmë nga afër procesin e përzgjedhjes për SPAK për t’u siguruar që reforma në drejtësi të ecë përpara”, u shpreh ajo.

Plotësisht dakord me reagimin e Kim duket se është edhe Rama. Ky I fundit e konfirmoi përmes një reagimi në rrjete sociale.

“Jam plotësisht dakord me @USAmbAlbania dhe boll me thashethemet e katundit politik e mediatik! Kreun e SPAK s’e zgjedh as qeveria, as foltorjavulorjafallgjorja, as ambasada jo e jo, po një institucion i quajtur Këshilli i Lartë i Prokurorisë, që varet vetëm nga anëtarët e vet!
Prandaj anëtarët e KLP të mos dëgjojnë askënd përveç kandidatëve,të mos lexojnë asgjë përveç biografisë profesionale të kandidatëve, të mos influencohen nga askush përveçse nga profili e perfomanca e kandidatëve! Ata japin llogari vetëm para pasqyrës së tyre dhe askujt tjetër.”, shkruan Rama.

Artikuj të ngjashëm

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close