Showbiz

Ja çfarë duhet të dini për Halloween

Çfarë do të thotë “Halloween”? Pse kjo festë ka si simbol një kungull? A festohet me hënën e plotë? Mbi të gjitha, çfarë ka të bëjë një mit i lashtë kelt me ​​”rreng apo karamele”?

Even që në shekullin e 18-të quhet Halloween. Disa historianë gjurmojnë origjinën e festivalit në Samhain, një festival kelt i fundit të verës. Një përvjetor pagan, i përthithur nga fetë katolike dhe protestante që në mesin e shekullit të 19-të, kur emigrantët skocezë dhe irlandezë e eksportuan në Amerikë, përjeton një rini të dytë.

Simboli universal i Halloween është Jack-o’-lantern, një fanar i bërë nga një kungull i zbrazur dhe i shpuar për t’i dhënë një pamje njerëzore. Origjina e emrit mund të gjendet në legjendën e Stingly Jack, fermerit irlandez që u përpoq të mashtronte djallin, derisa ai e dënoi atë të endej në errësirë me vetëm një prush të ndezur për të hedhur dritë. Jack ndërtoi një fanar rreth tij nga një rrepë.

Kungulli nuk është simboli i vetëm i Halloween, ka edhe lakuriq nate. Gjatë festës së Samhain, Keltët ndërtuan zjarre që tërhiqnin insektet, të cilat tërhoqën lakuriqët e natës. Do të jenë besëtytnitë mesjetare mbi këtë kafshë nate, të lidhura me shtrigat dhe errësirën, për ta transportuar në mitin neo-gotik të Halloween-it (pak a shumë çfarë ndodhi me macet e zeza, një tjetër simbol i festës së shtrigave).

Artikuj të ngjashëm

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close