Sport

Lajme të mira për trajnerin Setien, gjendja fizike e lojtarëve e mirë

Gjendja fizike e futbollistëve të Barcelonës është që tani në 40–45% të kapacitetit ideal dhe duke patur parasysh pritshmëritë e trajnerëve, që i prisnin lojtarët në momentin e grumbullimit pranë një rendimenti afërsisht 30 apo 35%, natyrisht situata në horizont duket shpresëdhënëse. Shumë gëzim dhe kënaqësi në ambientin “blaugrana”, në stafin e përgatitësve fizikë, pasi verifikuan gjendjen e futbollistëve dhe panë rezultatet e testeve të lojtarëve.

Të gjithë iu nënshtruan kontrolleve të zakonshme rutinë, një procedurë e kuptueshme pas një ndalese të veçantë, në një kohë krejtësisht të pazakontë, siç ishte kjo periudhë e vështirë që zgjati për plot dy muaj, për shkak të pandemisë së koronavirusit. Në fakt stërvitësit atletikë i kishin përgatitur trajnerët e stafit teknik për një skenar zhgënjyes, gjë lehtësisht e kuptueshme pas tetë javëve me një aktivitet fizik tepër të limituar që linte hapësirë për shumë pasiguri.

Në skenarin më të mirë, sipas përllogaritjeve u vlerësua që një futbollist mund të humbiste ndërmjet 65 dhe 70% të formës optimale për të luajtur. Me sa kuptohet futbollistët i kanë bërë siç duhet detyrat e shtëpisë që iu ishin ngarkuar, për aq kohë sa zgjati periudha e izolimit dhe në këtë mënyrë falë udhëzimeve të marra nga stafi i posaçëm dhe përkushtimit të vet, ata evituan kështu një përkeqësim të mundshëm të situatës. E përditshmja spanjolle “As” mesa duket gjeti mundësinë për të gërmuar në të dhëna të tilla të veçanta, duke zbuluar dhe publikuar detaje të hollësishme nga ditët e para të fazës stërvitore në qendrën sportive të klubit “blaugrana”, menjëherë pas rikthimit nga periudha e vështirë e karantinimit.

Si tregues i parë mjafton të përmendet fakti që peshat e lojtarëve u shtuan mesatarisht nga 500 gramë deri në 1.3 kilogramë, në një kohë kur limiti i përcaktuar është 2 kilogramë. Përsa u përket yndyrnave në trup, indeksi dhjamor u rrit nga 0.3 në 0,7%, kur steka e pritshme ishte 1%. Këto kontrolle u kryen përgjatë mesjavës, ku u regjistruan pra pikërisht vlera të tilla, duke përfituar në këtë mënyrë nga testet e Ligës Spanjolle. Ditën e premte madje lojtarët e Barcelonës patën mundësinë për t’iu rikthyer aktivitetit, duke zbritur në fushën e lojës, në një seancë individuale, që më pas u zgjerua në kohë, për të shkuar deri në diçka më tepër se një orë.

Të pajisur me jelekët e sistemit të monitorimit GPS futbollistët iu nënshtruan provave të shpejtësisë, ndryshimit të ritmit, ushtrimeve ekscentrike dhe izometrike, të shoqëruara në mënyrë të vazhdueshme me vrapime të shpeshta. Rezultatet e para janë shumë shpresëdhënëse dhe janë më se të pranueshme, duke marrë në konsideratë rrethanat dhe situatën e vështirë me të cilën janë përballur lojtarët, ku padyshim përfshihet një aktivitet i reduktuar aerobik në masën 40%, humbja e kapacitetit për sforcimet e përsëritura deri në nivelin 50%, humbje të aftësisë së tendinave deri në 30 % si dhe në fund humbje të forcës dhe elasticitetit muskulor në masën 45%.

E pra të gjithë këto parametra të marrë së bashku konfirmojnë se për momentin gjendja aktuale e skuadrës së Barcelonës është mes 40 apo 45% të kapacitetit ideal. Tani mbetet për të rikuperuar edhe pjesën tjetër prej 55%, objektiv që duhet përmbushur brenda muajit të ardhshëm, për të patur garancitë e duhura në momentin që do të rifillojnë ndeshjet.

Me pritshmëritë që ishin projektuar në nivele të tilla, në rastin më të mirë nga 30 deri në 35%, gjendja aktuale jep shpresë për një mbyllje shumë pozitive të sezonit. Tani stafi drejtues i trajnerëve dhe përgatitësit fizikë dhe atletikë të ekipit synojnë që nëpërmjet stërvitjeve individuale grupi i futbollistëve të arrijë një nivel deri 50% të formës optimale, përpara se të hapet drita jeshile për seancat stërvitore në grupe të vogla të lojtarëve.

Artikuj të ngjashëm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
%d bloggers like this: