Teknologji

Washingon Post: Aplikacioni Pegasus “spiunon” gazetarët, nën përgjim 50 mijë numra në gjithë botën

Aplikacioni Pegasus është i famshëm për përgjimet. Mësohet se ky aplikacion është përdorur nga qeveri të ndryshme anë e mbanë botës, për të përgjuar gazetarët, aktivistët dhe menaxherë.

Akuzat në lidhje me përdorimin e softuerit, u bënë të dielën nga Washington Post, Guardian, Le Monde dhe 14 organizata të tjera mediatike në të gjithë botën.

Në listën e telefonave të përgjuar janë të total 50 mijë numra. Nga ana tjetër kompania “NSO Group” mohon çdo akuzë, duke pretenduar se softueri është programuar për gjurmim e kriminelëve dhe terroristëve.

Programi përgjues Pegasus hyn si virus në telefonat iPhone dhe pajisjet Android për të mundësuar operatorët të kenë akses në mesazhet, fotot dhe email-et e përdoruesve.

Gjithashtu programi  regjistron thirrjet si dhe aktivizon fshehurazi mikrofonin dhe kameran e telefonit.

Ky aplikacion i shitur nga Izraeli “NSO Group” dhe i quajtur “Pegasus”, u krijua për të lejuar qeveritë të gjurmonin terroristët dhe kriminelët.

Artikuj të ngjashëm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
%d bloggers like this: