Turizëm

Laguna e Orikumit, një bukuri rrëzë maleve (Foto)

Laguna e Orikumit është një nga pasuritë më të mëdha dhe me vlera të larta natyrore por dhe një destinacion për turistët vendas dhe të huaj. Laguna e Orikumit e shtrirë rrëzë maleve shpalosë ngjyrat e shumëllojshme të një peizazhi fantastik natyror.

Administrata Rajonale e Zonave të Mbrojtura Vlorë ka publikuar një fotoalbum nga Laguna e Orikumit. Jo shumë larg qytetit të Vlorës, gjendet një lagunë e vogël e Orikumit, me vlera të larta natyrore, e ndodhur edhe rrëze Rezervatit Natyror të Menaxhuar të Karaburunit.

Sipërfaqja ujore e kësaj lagune është 1.5 km2. Në periferi dhe nën ujërat e lagunës gjenden gërmadhat e qytetit të vjetër të Orikumit, duke rritur kombinimin e vlerave natyrore me ato historike. Kjo lagunë veç vlerave historike është e pasur dhe me specie të ndryshme të florës e faunës. Laguna e Orikumit është e lidhur me detin nëpërmjet një kanali komunikimi.

Rezerva e madhe e peshkut (kryesisht ngjala dhe koce) rrit mundësinë për ushqim për karabullakët, çafkat e mëdha të bardha dhe çafkat e përhime. Prezenca e shpendëve të lagunës dhe të kallamishteve, e rendit lagunën si një Zonë IBA (Important Bird Area- Zonë e rëndësishme për shpendët).

Sipas rishikimit të ri të Zonave të Mbrojtura, laguna do të jetë pjesë e Rezervatit Natyror të Menaxhuar të Karaburunit, gjë e cila i jep asaj një status mbrojtje më të madh dhe nxit detyrën tonë për të siguruar menaxhimin e qëndrueshëm të saj.

Artikuj të ngjashëm

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close