fbpx
Kuriozitete

Njihuni me liqenet më të thella në botë

1. Baikali është liqeni më i thellë në botë, me një thellësi prej 1.637 metra, por edhe liqeni më i madh i ujërave të ëmbla. Ai përmban rreth 20% të ujit të ngrirë të planetit.

Image

2. Ky liqen i madh kunërshtohet nga katër vende Tanzani, Republika Demokratike e Kongos, Burundi dhe Zambia. Është vlerësuar gjithashtu të jetë liqeni i dytë më i madh i ujërave të ëmbla në botë porsa i përket volumit dhe sasisë së ujërave që ndodhen në të . Është liqeni i dytë më i madh në botë nga vëllimi i ujit.

Image

3. Është liqeni më i madh në Tokë porsa i përket sipërfaqes, si dhe një nga më të thellët. Përsëri kjo gj është e diskutueshme mes katër kombeve: Rusia, Azerbajxhani, Irani, Turkmenistani dhe Kazakistani.

Image

4. Vostok është më i madhi në gati 400 liqene të njohura akullnajorë në Antarktidë. Liqeni ndodhet nën stacionin Vostok.

Image

5. I vendosur në Patagoni, liqeni O’Higgins-San Martín është 836 metra i thellë, ka një sipërfaqe prej 1,013 kilometrash dhe është 525 kilometra i gjatë.

Image

Trego më shumë

Artikuj të ngjashëm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button