BotaLajme

“Del Spiegel”: Trump dhe Erdogan të përfshirë në aferat e HalkBank

Nën titullin “Banka e Keqe e Erdoganit”, revista gjermane “Der Spiegel” shkruan mbi bankën turke Halkbank, në aventurën e së cilës dyshohet se është përfshirë edhe Donald Trump krahas Presidentit Erdogan. Në të njëjtën kohë, revista gjermane thekson rrezikun me të cilin po përballet ekonomia turke si edhe problemet e mëdha që do të hasen nëse Halkbank do të gjobitet për shkeljen e kryer.

Siç thekson revista autoritare, “një proces gjyqësor në New York është thirrur për të hedhur dritë mbi një triller politik dhe ekonomik ndërkombëtar: A ka marrë pjesë banka turke Halkbank në shmangien e sanksioneve kundër Iranit?” Presidenti Erdogan dhe Donald Trump duket se janë thellësisht të perfshire në këtë çështje “.

Inspektorati gjerman vëren se “nëse dënohet, Halkbank kërcënohet në rastin më të keq me një gjobë deri në 20 miliardë dollarë ose me përjashtim nga sistemi bankar ndërkombëtar Sëift. Nëse një nga bankat më të mëdha turke nuk mund të merrte më pjesë në transaksione ndërkombëtare. Kjo do të ishte fundi i saj “.

Por çështja nuk mbaron këtu dhe Spiegel raporton: “Ekonomia turke është tashmë në krizë. Një falimentim i Halkbank mund të jetë guri i fundit i varrit. Qindra mijëra kursimtarë në Turqi do të humbnin kursimet e tyre. Lira do të vazhdojë të rrëshqasë , “tha ai.

“Ekonomistët paralajmërojnë se kjo do të ishte shembja më e madhe për sistemin financiar turk që nga viti 2001, kur qindra mijëra familje falimentuan brenda natës,” shtoi revista.

Më herët autoritetet amerikane arrestuan ish-drejtorin ekzekutiv të HalkBank, Hakan Atilla, i cili më pas pranoi të bashkëpunonte me drejtësinë duke zbërthyer skemën se si thyhej embargoja ndaj Iranit përmes transaksioneve që kryheshin me miratimin e qeverisë turke.

Por, Hakan Atilla ishte personi që thjesht miratonte këto veprime pasi vendimet merreshin shuëm më mirë tij. Pikërisht në zyrat e drejtuesve të shtetit dhe i gjithë stërmbullari që kryente gjithçka duke dhënë rryshfete të majme ishte biznesmeni iranian Reza Zarrab.

Ky i fundit u arrestua nga FBI-ja në SHBA dhe gjithashtu pranoi të bashkëpunonte me drejtësinë duke zbërthyer skemën që përdorte për të transferuar teknologji bërthamore dhe miliarda dollar në Iran, vend i cili është duke u përballuar me embargo nga SHBA-të.

Zarrab shpjegoi se i kishte dhënë rryshfet ministrave drejtuesve të shtetit turk me qëllim që të lejonin këtë aktivitet, i cili ishte në kundërshtim me politikat e SHBA-ve. Burimi: Deutsche Welle

Artikuj të ngjashëm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
%d bloggers like this: