Lajme

Këtij shteti europian i buzëqesh fati, hap minierën e parë të tejmbushur me ar

Është një zonë e njohur për peizazhin e saj të pasur me male. Dhe sipas mediave të huaja, tani një nga parqet kombëtare më mahnitëse të Skocisë po përgatitet të hapë minierën e parë të arit në vend.

Siç bëhet e ditur, miniera Cononish, afër Tyndrum në Loch Lomond dhe Parkun Kombëtar Trossachs, pritet të fillojë prodhimin para fundit të nëntorit. Ai do të ofrojë dhjetëra vende pune për banorët lokalë dhe shpresohet të jetë i pari në një seri hapësirash të krijuara në vitet e ardhshme.

Kompania prapa projektit, Scotgold Resources, po synon të prodhojë rreth 700 kilogramë ari mesatarisht në vit dhe beson se mund të rikuperojë më shumë se 5000 kilogramë në total – me vlerë 280 milionë euro me çmimet aktuale. Rreth 25 për qind e arit do të dalë në një formë të përshtatshme për t’u shitur drejtpërdrejt argjendarëve, e cila do të etiketohet ari skocez autentik.

Mes 15 dhe 20 grupe kanë thënë se janë të interesuar të blejnë arin, i cili do të ketë një vulë të veçantë që provon se është nga miniera e Scotgold. Rajoni qëndron në një brez gjeologjik që përmban ar, i cili kalon nga Skandinavia në Kanada, nëpër Skoci dhe Irlandën e Veriut.

Ari u zbulua në zonë në vitet 1980 por prodhimi filloi ngadalë pasi ra çmimi i arit. Miniera do të krijojë më shumë se 60 vende pune në kulmin e prodhimit, e cila pritet të arrijë në vitin 2022.

Artikuj të ngjashëm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
%d bloggers like this: