fbpx
Politike

Negociatat, eurodeputetja shqiptare: Asnjë vend nuk duhet të bëhet anëtar i BE-së pa pasur demokraci

Eurodeputetja e Suedisë, Arba Kokalari i ka bërë thirrje BE-së të mbështesë vendet e Ballkanit Perëndimor, Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut, në rrugën e tyre të integrimit, por pa u deklaruar prerë nëse kjo ndihmë është për t’i thënë PO, hapjes së negociatave me vendimin që pritet në 18 tetor apo thjesht duke vazhduar mbështetjen e këtyre vendeve në përmbushjen e reformave. Kokalari nënvizon në një shënim në Facebook edhe se “asnjë vend nuk duhet të bëhet anëtar i BE-së pa përmbushur kërkesat për demokraci, luftën kundër korrupsionit dhe forcimin e rendit dhe të ligjit”. Në mesazhin e saj, Kokalari shkruan: “ Zgjerimi i Bashkimit Evropian ka qenë një nga projektet më të mëdha të suksesit të Europës. Ish-vendet komuniste janë bërë ekonomi të lira, demokraci të hapura dhe një pjesë të dukshme të Europës. Miliona njerëz janë larguar nga varfëria.

Këtë javë, ministrat e BE po takohen për të vendosur nëse BE duhet të hapë negociatat e pranimit me Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut. Ndër të tjera, Franca ka qenë e prerë. Suedia duhet të jetë duke u shtyrë që ministrat e BE të thonë poa për hapjen e negociatave. Atëherë duhet të vazhdojmë të shtyjmë qeveritë për të zbatuar reformat demokratike. Asnjë vend nuk duhet të bëhet anëtar i BE-së pa përmbushur kërkesat për demokracinë, luftën kundër korrupsionit dhe forcimin e rendit të ligjit (kriteret e Kopenhagenit). Bashkimi Evropian duhet të rrisë kërkesat e demokracisë dhe të ketë kufij të qartë për vendet e BE. Megjithatë, BE duhet të ndihmojë gjithashtu vendet e Ballkanit për të ndihmuar veten. Me demokraci të qëndrueshme të qëndrueshme në Ballkan, do të kemi një Europë më të sigurt dhe më të sigurt.”

Trego më shumë

Artikuj të ngjashëm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button