Alma Hoxhaj, mjeke infeksioniste, foli për përhapjen e Salmonelës, duke iu referuar lajmeve të fundit për konsumimin e mishit të pulës.
“Është një infeksion që ka qenë gjithë kohën me neve dhe mund të zhvillohet në aparatin tretës të disa kafshëve, pasi janë gati 2500 lloje salmonelash”, tha mjekja në emisionin “Klinika 24” në Report TV.
Ajo shpjegon se Salmonela është e kudondodhur së pari, kur përdorim mish ose vezë, nuk e dallojmë dot, pasi nuk ka shenja të dukshme. Nëse ne gatuajmë në kushte optimale, pra mishi i zjerë, mbi 70 gradë denatyrohet si bakter.
Tek veza është mirë që t’i lajmë. Duhet të kemi kujdes me dizinfektimet e enëve që ushqehemi, kujdes me të gjitha llojet e mishrave, sikurse dhe larja e mishit të pulës.
“Efektet zakonisht janë një diare e lehtë, por që kalon dhe vet pa e kuptuar. Salmonela është gjithë vitin, por më shumë raste shihen gjatë verës. Nëse kemi shenja të dhimbjeve abdominale, temperaturë, dehidratim, duhet të paraqitemi tek mjeku menjëherë”, shpjegon më tej mjekja.
Zakonisht simptomat shfaqen deri në dy ditë pasi ke ngrënë mish me salmonelë dhe për mjekimin me antibiotik, zakonisht vendos mjeku për këtë protokoll, sikurse një këshillim me infeksionistin, pa harruar konsumin e sa më shumë lëngjeve për organizmin.