fbpx
Kuriozitete

Fakte që (nuk) i dinit për Nobelin e Ekonomisë

Çmimi Nobel për Ekonominë iu dha sot amerikanëve Paul Milgrom, 72 vjeç dhe Robert Wilson, 83 vjeç. Ata janë ekspertë të ankandeve, puna inovative e të cilëve u përdor në veçanti për alokimin e frekuencave të telekomit. “Çmimi i Bankës së Suedisë në Shkencat Ekonomike, në kujtim të Alfred Nobelit, u jepet atyre për përmirësimin e teorisë së ankandeve dhe shpikjen e formateve të reja të tyre”, theksoi juria e Akademisë Suedeze të Shkencave .

Çmimi Nobel në shkencat ekonomike nuk është një nga çmimet origjinale të Nobelit dhe u dha për herë të parë në vitin 1969. Çmimi u krijua në vitin 1968 nga Banka Qendrore Suedeze, në kujtim të Alfred Nobelit, shpikësit të dinamitit, i cili caktoi çmimet në kimi, mjekësi, fizikë, letërsi dhe paqe, që janë dhënë që nga viti 1901.

Meqenëse çmimi i ekonomisë u caktua veçmas, ai ka qenë i diskutueshëm. Fondacioni Nobel nuk e njeh zyrtarisht si një çmim Nobel, por e përcakton atë si çmimin e Bankës Qendrore Suedeze, Sveriges Riksbank. në Shkencat Ekonomike në kujtim të Alfred Nobelit. Vlera e tij është sa çmimet e tjera, që këtë vit ishte 9 milion korona (908 000 dollarë).

Fakte të tjera për çmimin në ekonomi: – Çmimi është dhënë çdo vit që nga viti 1969. Deri në vitin 2019, u është dhënë 84 personave. – Deri në vitin 2019, janë dhënë 25 çmime për fitues individualë, 19 për grupe me nga dy persona dhe shtatë çmime për grupe me nga tre persona.

– Dy gra kanë fituar këtë çmim, Esther Duflo në vitin 2019 dhe Elinor Ostrom në 2009. – Pjesa më e madhe e fituesve kanë qenë amerikanë.  – Fituesja me e re në ekonomi ka qenë franko-amerikania, Esther Duflo, 46 vjeç.m– Më i vjetri, polako-amerikani i lindur në Moskë, Leonid Hurwicz, 90 vjeç kur fitoi në vitin 2007. – Esther Duflo dhe Abhihjit Banerjee ishin çifti i parë i martuar të cilët fituan çmimin në vitin 2019. – Asnjë nga fituesit e ekonomisë nuk ka fituar çmimin më shumë se një herë. – Makroekonomia është fusha më e zakonshme e kërkimit për fituesit e ekonomisë.

Trego më shumë

Artikuj të ngjashëm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button