Lajme

Betohet zëvendëspresidentja e SHBA-ve, Kamala Harris

Është duke u mbajtur në ambientet e jashtme të Capitol Hill, ceremonia e betimit të Joe Biden si president i 46-të i ShBA-ve, ku e para që u betua është zëvendëspresidentja Kamala Harris. 56-vjeçarja Harris bën histori si personi i parë me ngjyrë dhe personi i parë me origjinë aziatike që do të shërbejë si numri dy në SHBA.

Fëmija i emigrantëve xhamajkanë dhe indianë, ajo gjatë gjithë karrierës së saj ka thyer tabu, duke filluar nga viti 2010, kur u bë e para që u zgjodhë si grua dhe preson me ngjyrë dhe e para që shërbeu si Prokurore e Përgjithshme e Kalifornisë. Pasi përfundoi gati dy mandate, ajo u betua si senatore e Kalifornisë, gruaja e dytë me ngjyrë dhe senatorja e parë e amerikano-aziatike në histori. Harris aktualisht është gruaja e vetme me ngjyrë në dhomë.

Ajo mbajti vende në Komisionin e Sigurisë Kombëtare dhe Çështjeve Qeveritare, Komisionin e Inteligjencës, Komisionin për Gjyqësorin dhe Komisionin për Buxhetin.

Ajo u rrit në Oakland të Kalifornisë, e cila i tha asaj një motiv për të drejtat civile, që e çoi atë në fushën e ligjit. Pasi mori diplomën universitare nga Universitetin Howard dhe diplomën juridike nga Universiteti i Kalifornisë, ajo filloi karrierën e saj në Zyrën e Prokurorit të Qarkut Alameda.

Në vitin 2003, Harris u bë Prokurorja e Qarkut në San Francisco ku filloi një program për të riintegruar shkelësit e drogës, duke u dhënë atyre një shans për t’u bërë me diplomë të shkollës së mesme dhe për të gjetur punë. Ajo e mbajti atë post për dy mandate. Gjatë garës për Shtëpinë e Bardhë 2020, Biden mundi presidentin e tanishëm Republikan Donald Trump me 290 vota të Kolegjit Zgjedhor, sipas parashikimeve.

Trego më shumë

Artikuj të ngjashëm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close