Categories Lajme

Kujdes nga alergjitë, shenjat dalluese dhe këshillat e ekspertëve

Ndotja e ajrit, poleni i luleve janë disa nga faktorët që ndikojnë në prekjen nga alergjitë e stinës. Shpesh alergjitë e stinës ngatërrohen me virozat e zakonshme ndonëse këto të fundit janë patologji që zgjatin pak kohë, 3-10 ditë në dallim nga sëmundjet alergjike me kohëzgjatje disajavore në pranverë dhe vjeshtë. Me ardhjen e vjeshtës nis një stinë e mundimshme alergjish, ku teshtimat janë vetëm një prej simptomave. Bllokimet dhe rrjedhjet e hundëve, skuqjet dhe kruarjet e syve janë simptoma të tjera po aq të vështira të këtyre alergjive.

Vjeshta është një stinë shumë e vështirë për njerëzit që kanë ndjeshmëri të lartë ndaj mykut dhe polenit të bimëve. Për më tepër, shiu është gjithashtu një nxitës i alergjive sepse shpërndan më shumë polenin dhe mykun. E keqja e alergjive të vjeshtës është se ato nisin shumë herët dhe zgjasin më gjatë. Sipas mjekëve shenjat janë: kruarje dhe skuqje të syve, lotim, kruarje të hundës, sekrecione nazale të ujshme, kruarje të pjesës së sipërme të qiellzës së gojës, kruarje të fytit, kollë, probleme të lëkurës etj.

Por, mund të ndodhë po ashtu se nëse alergjitë nuk trajtohen çojnë në komplikacione, deri tek astma bronkiale. Shpesh të sëmurët paraqiten te mjeku vetëm në rastet më të rënda, kur kanë vështirësi në frymëmarrje. Moshat e reja janë më të prekurit, por nuk përjashtohen edhe personat e grupmoshës 50-60 vjeç.

Disa këshilla praktike që rekomandojnë ekspertët se si të përballoni stinën e vjeshtës dhe alergjitë. Kujdesuni për stomakun: Në përballjen me alergjitë është shumë e rëndësishme që njeriu të kujdeset për florën bakteriale në stomak. Njerëzit që vuajnë nga alergjitë e vjeshtës duhet të marrin çdo ditë probiotikë që të garantojnë mbrojtjen e organizmit.

Kujdes me ushqimet: Ushqimet e përpunuara, të modifikuara gjenetikisht, sheqeri, bulmeti, gluteni, alkoli përmbajnë substanca irrituese për organizmin. Këto substanca përkeqësojnë simptomat e alergjisë. Në tetor duhet të shmangni bananet, shalqirin, pjeprin, kastravecin, domatet dhe kungujt e njomë që mund të preken nga disa lloje barishtesh të cilat shkaktojnë alergji. Gjithashtu kujdes duhet të tregoni me çajin kamomil dhe të rubinit të kuq për të njëjtat arsye si më lart.

Ushqehuni me perime ngjyra: Në këtë stinë duhet të merrni me shumë vitaminë A, C dhe antioksidantë që luftojnë inflamacionin. Konsumoni më shumë brokoli, barishte të egra, karrota, selino, kungull të verdhë, qepë dhe hudhër. Për frymëmarrjen: Bëni avull për të zhbllokuar rrugët e frymëmarrjes dhe përmirësuar imunitetin.

Leave a Reply

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

Lexoni Gjithashtu

Categories Lajme

Fier/ Makina përplas këmbësorin, 71-vjeçari në gjendje të rëndë

Një aksident ka ndodhur në rrugën “Jani Bakalli”, në Fier. Një automjet ka përplasur këmbësorin…

LEXO ME SHUME
Categories Lajme

Në krye të bandës shqiptarët, dënohen me burg 50 anëtarë të grupit në Selanik

50 persona janë dënuar nga Gjykata e Apelit në Selanik për trafikim të lëndëve narkotike në ambientet e Universitetit…

LEXO ME SHUME
Categories Lajme

Goditi me send të fortë një grua pas sherrit për motive të dobëta, e pëson 51-vjeçarja, banuese në Vlorë

Policia e Fierit ka nisur hetim në gjendje të lirë ndaj një 51-vjeçareje, banuese në…

LEXO ME SHUME
Categories Lajme

Theu masën “Arrest në shtëpi”, pranga 26-vjeçarit

Arrestohet një 26-vjeçar në Fier, pasi akuzohet se theu masën e “Arrest në shtëpi”. Burime zyrtare…

LEXO ME SHUME
Categories Lajme

Zhduket 32-vjeçari në Tiranë

Një 32-vjeçar është zhdukur në Tiranë. Ka qenë babai i tij, 64 vjeç ai që…

LEXO ME SHUME