Lajme

Raketa kineze/ Jepet alarmi në Itali: “Qëndroni në shtëpi, larg dritareve”

Autoritetet italiane kanë dhënë alarmin mbi mundësine që pjese te raketes hapësinore kineze “Long March 5B” e cila aktualisht është në rënie të pakontrolluar, mund të përfundojë mbi hapësiren gjeografike italiane.

Mbrojtja civile konfirmoi se ka probabilitet që raketa hapësinore kineze që doli jashtë kontrolli pasi u lëshua në 29 prill, të bjerë e shperbere në një nga këto rajone të Italisë: Umbria, Lazio, Abruzzo, Molise, Campania, Basilicata, Puglia, Kalabria, Siçilia dhe Sardenja. Parashikimi i kthimit në Tokë është caktuar për 2:24 të mëngjesit të 9 majit, me një diferencë kohore pasigurie prej 6 orësh.

Këshilla e ekspertëve është të qëndroni brenda ndërtesave. Parashikimet e kthimit, vë në dukje Mbrojtja Civile, do t’i nënshtrohen njoftimeve të vazhdueshme sepse ato janë të lidhura me sjelljen e vetë raketës dhe me efektet që dendësia atmosferike u jep objekteve që bien, si dhe atyre që lidhen me aktivitetin diellor. Në intervalin kohor të shqyrtuar, ekzistojnë tre trajektore që mund të përfshijnë Italinë.

Në bazë të informacionit të vendosur aktualisht nga komuniteti shkencor – nënvizon Mbrojtja Civile – është e mundur të sigurohet një informacion i dobishëm për popullatën në mënyrë që ajo të miratojë vetë-mbrojtje me sjellje te përgjegjshme: nuk ka gjasa që fragmentet e raketes të shkaktojnë shembjen e ndërtesave, të cilat për këtë arsye do të konsiderohen më të sigurta sesa vendet e hapura “. Sidoqoftë, këshillohet që qytetarët të “qëndrojnë larg dritareve dhe dyerve të xhamit; pjesët e raketës që ndikojnë në çatitë e ndërtesave mund të shkaktojnë dëme, duke i shpuar çatitë vetë dhe tavanet e tyre kryesore, duke shkaktuar kështu edhe rrezik për njerëzit”.

Artikuj të ngjashëm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
%d bloggers like this: