Lajme

Tregu i mbushur me Euro, Leku forcohet dhe ndaj Dollarit

Ekspertët: Shkaku kryesor është bllokimi i kufijve. Leku ka njohur një forcim të papritur këtë javë, duke çuar në nivelin 101.2 Dollarin amerikan dhe 122.8 Euron. Ky është një nga nivelet më të ulëta që ka regjistruar në treg monedha e përbashkët europiane, duke dhënë sinjale sipas ekspertëve të ekonomisë se tregu është i mbushur me euro.

Artan Gjergji thotë se nisja e ardhjes së flukseve të turistëve ka sjellë Euro në tregun vendas, ndërsa bllokimi i kufijve po jep efekt të kundërt, duke ulur interesin e shqiptarëve për të kërkuar valutën e huaj.

“Kemi dukurinë e ardhjes së turistëve, sidomos në fundjavën e Pashkëve që vlerësohet në 15-20 milionë Euro shpenzime, ndërsa vetë shqiptarët po rrinë brenda dhe nuk ka kërkesë për euro, po ashtu kemi dhe nivel të rritur të remitancave duke mbajtur shumë valutë në treg”.

Ekspertët e ekonomisë thonë se gjithmonë në kursin e këmbimit ndikon dhe faktori i parasë informale, por ajo nuk mund të matet. Dobësimi i Euros për ta ka ardhur në një periudhë kur kompanitë historikisht transferojnë fitime jashtë dhe si rezultat kjo valutë e huaj duhet të forcohet. “Është pak kontradiktore sepse është periudhë që duhet të ketë forcim të Euros për shkak të mbylljes së bilanceve të sipërmarrjeve dhe që bëjnë dërgesa jashtë, por gjithmonë ka efekt edhe informaliteti.”

Ekspertët presin një normalizim të kursit të këmbimit valutor, por Euro mund të qëndrojë e ulët nëse gjatë sezonit turistik udhëtimet jashtë vendit të shqiptarëve do të vazhdojnë të jenë të bllokuara. Aktualisht Euro ka arritur në nivelin më të ulët që prej nisjes së pandemisë duke iu afruar edhe rekordeve historike të vendosura në verë të 2018-s.

Artikuj të ngjashëm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
%d bloggers like this: