Lajme

Vladimir Putin “tradhtohet” dhe nga miku i tij besnik

“Lufta po zgjatet”. Ai e përsëriti atë tre herë, në një intervistë gjysmë ore me agjencinë e lajmeve “Associated Press”.
Kjo ishte ajo që ai donte të thoshte, mesazhi që donte të arrinte tek të gjithë. Përfshirë, ndoshta, Vladimir Putinin. Presidenti i Bjellorusisë është aleati besnik i Rusisë, vendi i tij merr pjesë aktive në “Operacionin Special Ushtarak”, me ushtrinë dhe mbi të gjitha me logjistikën e tij.

Aleksandr Lukashenko i di rregullat e lojës. Ai e di se nuk duhet të përdorë fjalën “luftë”, dhe përkundrazi e ka bërë këtë shumë herë. Ai e di që duhet t’i përmbahet versionit të Kremlinit, se gjithçka po shkon sipas planit, pjesa tjetër janë fantazi perëndimore. Megjithatë, ai pranoi se “lufta po vijon për një kohë të gjatë”. Natyrisht, ai mbrojti arsyet e asaj që po ndodh nga 24 shkurti e deri më sot në Ukrainë.

Ai e përkufizoi Putinin si “një vëlla më të madh, i cili nuk ka marrëdhënie më të afërta, më të hapura dhe më miqësore se ato që ka me mua”. Por ai shtoi gjithashtu konsiderata të tjera që nuk përputhen plotësisht me mendimin e Kremlinit.

Duke marrë meritat për fillimin e negociatave, ndoshta në një ngërç përfundimtar, Lukashenko theksoi: “Ne refuzojmë kategorikisht çdo luftë, kemi bërë dhe do të bëjmë gjithçka që mundemi për të siguruar që të mos ketë luftë të vërtetë”.

Madje ndodhi në atë që mund të lexohej si një kritikë ndaj “vëllait të madh”, duke folur për një kërcënim të mundshëm bërthamor. “Përdorimi i ar mëve bërthamore në Ukrainë do të ishte i papranueshëm. Jo vetëm sepse është afër nesh, por sepse kjo zgjedhje do të përfundonte duke e nxjerrë globin nga orbita e tij, kushedi se ku. Nuk e di nëse Rusia është vërtet e aftë ta bëjë këtë, për këtë duhet pyetur Putini”.

Këto nuk janë fjalë të vogla, duke pasur parasysh se ai që i thotë është një person që ka krijuar një marrëdhënie me Rusinë, e cila, sipas shumë njerëzve, kufizohet me nënshtrimin.

Edhe kritikat e zakonshme të Lukashenkos për Perëndimin janë të ngjashme me ato të Kremlinit, por me tone dhe nuanca shumë të ndryshme, pothuajse pajtuese për herë të parë.

“Gjithçka do të përfundonte brenda një jave, nëse vetëm Joe Biden do ta dëshironte. Por SHBA-të duan të shfrytëzojnë momentin dhe të fundosin Rusinë me luftën në Ukrainë. Pas kësaj, radha do të jetë e Kinës. Por ne nuk kërcënojmë askënd. E para, sepse nuk ia dalim dot dhe nuk është në interesin tonë të shkaktojmë asnjë lloj konflikti. Perëndimi mund të flejë i qetë”.

 

Artikuj të ngjashëm

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close