Lajme

‘Zhduken miliarda lekë nga Hekurudha, po bëhet batërdia, kush flet ‘ikën nga puna’, zbulohet kri.mi shtetëror…

Një situatë nga më ala.rmantet është ajo që mësuam me anë të raportit të fundit të KLSH-së.

Kryeministrit “Anti-KÇK”, i është dorëzuar një raport tjetër, me përmbajtje të plotë kr.imi ekonomiko-financiar, të bërë në shoqërinë “Hekurudha Shqiptare”; me të cilin KLSH, i kërkon ta “shkrijë” këtë gërmadhë të vjedhur e të falimentuar, me borxhe 20 herë më të larta, se kapitali i saj “skrap”.

Në raport, bën përshtypje fakti, se vetëm për periudhën 18 mujore 01.01.2018-30.05.2019; në Hekurudhë është bërë batërdia me fondet financiare të buxhetit të shtetit.

Rekord janë edhe zhdukjet e miliarda lekëve, të ardhura nga shërbimet e transportit, nga pazaret për shfrytëzimin ilegal të rrjetit hekurdhor me linja private e pa asnjë detyrim; humbjet nga tenderët dhe kontratat e transportit të mallrave me të huajt; për të cilat nuk rezulton asnjë qindarkë e arkëtuar.

Al.armant, ose më saktë k.r.im i paramenduar shtetëror, është fakti se kryeministri Rama dhe Ministrja e Financave-Ekonomisë, Anila Denaj; e dinë që vidhen miliarda në Hekurudhë, por vazhdojnë i japin subvencione, për të mos shpallur falimentimin e saj.

Vetëm në 6 muajt e fundit, përveç zhvatjes së miliarda lekëve me letra false; Hekurudha ka krijuar detyrim të prapambetur ndaj të tretëve, në vlerën 1 miliardë, 895 milionë e 812 mijë lekë, për kredi afatshkurtër e afatgjatë, për principal e interesa bankare dhe fatura për blerje mallrash e pajisjesh; të cilat nuk kanë dhënë asnjë qindarkë efektivitet.

Sipas të dhënave financiare në dosje; rezulton se me stilin “KÇK”, nuk kanë vepruar vetëm drejtuesit e Hekurudhës, por edhe pazarxhinjtë e drejtësisë në Durrës; të cilët kanë pushuar kallëzimet penale e detyrimet që ka kërkuar KLSH, si kthim vlerash në arkën e shtetit, nga zyrtarët e bizneset përfituese me vjedhje.

Konkretisht, një ab.uzim me vlerë 14 milionë, 223 mijë e 134 lekë, është pushuar si çështje nga Gjykata e Apelit Durrës; e po nga kjo gjykatë, janë pushuar 5 vendime të tjera dëmshpërblimi, për ab.uzime në vlerën 1 miliardë, 474 milionë, 183 mijë e 493 lekë të reja; dhe 2 vendime, në vlerën 1 miliardë e 230 milionë lekë të reja.

Guximi i gjykatësve të Apelit-Durrës, ka shkuar deri në atë shpërfillje të ligjit, sa kanë anuluar rikthimin e shumës 44 milionë, 321 mijë e 985 lekë të reja debi nga privatët; të cilat janë zhdukur me letra false, në pazar shefash të Hekurudhës me debitorët.

Në rrjetin hekurudhor, ushtron aktivitet transporti, një firmë private me lokomotive e vagonë privatë, të cilët janë pajisur me leje provizore të paligjshme nga ministri E. Haxhinasto, me Nr. 1, datë 18.07.2016; e cila është pa afat kohor e pa përcaktim të segmentit hekurudhor; por nuk figuron si subjekt transporti mallrash as në Ministrinë e Ekonomi-Financave.

Kush ka guxuar të flasë, për këtë ab.uzim shefash; është pushuar nga puna, por jo nga borderoja, sepse kanë fituar gjyqet dhe vetëm për 5-muajt e parë të vitit 2019, hekurudha u ka shlyer 10 milionë, 953 mijë e 875 lekë.

Vetëm për vitin 2018, hekurdha ka krijuar 382 milionë, 798 mijë e 300 lekë të reja borxhe të marra por pa adresë konkrete investimi e përdorimi; ndërkohë që deri më 30.05.2019, borxhi ndaj hekurudhave të huaja, ishte 1 milionë, 787 mijë e 982 euro; ose 220 milionë, 686 mijë e 808 lekë të reja, bashkë me penalitetin 211 mijë e 431 euro.

Janë shumë dëme, ab.uzime, detyrime, falsitete me dietat, shpërblime, blerje e riparime pajisjesh e të ardhura që zhd.uken nën dorë pa kontrata palësh; të cilat nuk janë letra, por miliarda lekë, që kanë dalë nga arka e Hekurudhës e nuk janë bërë produkt, por edhe që nuk kanë hyrë fare në arkën e saj. Kaq për sot.

Artikuj të ngjashëm

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close