Kulture

“Grace Kelly mund të jetë personazhi i vetëm mbretëror në botë i lindur në Amerikë

“Grace Kelly mund të jetë personazhi i vetëm mbretëror në botë i lindur në Amerikë, por ajo është një princeshë e thjeshtë e një shteti të vogël. Sidoqoftë, një mbretëreshë e mirëfilltë, e një vendi të vjetër dhe thelbësor, Shqipëria, mund të konsiderohet si mbretëresha e vetme me prejardhje amerikane. Ajo është kontesha Geraldina Apponyi, e lindur në Hungari, nëna e së cilës ishte një qytetare amerikane dhe e cila u rrit mes amerikanëve.

Më 27 prill 1938, ajo u martua me mbretin Zog të Shqipërisë, për të ikur në ekzil me të një vit më vonë, kur pushtuesit italianë i dhanë fund pavarësisë së Shqipërisë. Që atëherë, mbretëresha ka jetuar në ekzil me burrin e saj në Portugali dhe në vende të tjera ku ishin rrëzuar mbretëritë evropiane. Ka monedha që mbajnë emrin e Mbretëreshës Geraldinë. Këto ishin 100 dhe 20 franga, dhe argjendi 2 dhe 1 franga të lëshuara në vitin 1938 për të nderuar çiftin në ditën e martesës së tyre.

Megjithëse një vend pa rrugë kryesore ose hekurudha, Shqipëria megjithatë kishte disa nga monedhat më të mira në Evropë. Të gjitha këto u frymëzuan nga modelet klasike greke dhe u ekzekutuan nga artistët më të mirë të epokës romake. Sidoqoftë është e dyshimtë nëse shumë nga njerëzit e Zogut panë ndonjëherë copat e bukura të arit që shihen tani në shumë koleksione në këtë vend. Kjo është mjaft e trishtueshme për Mbretëreshën Geraldinë, e cila ishte jashtëzakonisht e popullarizuar tek shqiptarët dhe nuk e humbi kurrë kontaktin e përbashkët, mbase për arsye të prejardhjes dhe edukatës së saj amerikane.”

Trego më shumë

Artikuj të ngjashëm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close