Lajme

Policia porosit shoferët që do të kalojnë në këto rrugë të Shqipërisë: Mos ecni më shumë se 50 km/h

Pas tërmeteve në Shqipëri këtë të hënë ka nisur përgjatë gjithë ditës një mot i mbushur me reshje shiu e shtrëngata. Veçanërisht në orët e pasdites dhe mbrëmjes, në qytete si Tirana, Durrësi, Elbasani, Kruja apo Lezha, situata meteorologjike është përkeqësuar ndjeshëm. Reshjet e dendura të shiut dhe shtrëngatat kanë bërë që policia rrugore t’u kërkojë shoferëve shqiptarë që të kenë kujdes të shtuar. Policia porosit se kufiri i shpejtësisë së mjeteve duhet të jetë jo më shumë 50 Km/h nëse dukshmëria është me e vogël se 100 metra.

Në situatën e rënduar të motit në tunele, në hyrje dhe në brendësi të tyre, policia porosit:

 •             Zvogëloni shpejtësinë;
 •             Aktivizoni ajrin riqarkullues të kabinës së mjetit;
 •             Nëse konstatohet rrezik ndaloni para hyrjes së tuneleve;
 •             Mbani krahun e djathtë;
 •             Respektoni shpejtësinë e lejuar të treguar nga sistemi i sinjalizimit;
 •             Aktivizoni sinjalin bllokues në rast rreziku;
 •             Bëni kujdes nga ndryshimi i kushteve atmosferike, mbi sipërfaqen e rrugës;
 •             Bëni kujdes nga ndryshimi ndriçimit në hyrje dhe dalje të tunelit.

Në raste përfshirje aksidentesh duhet të mbani parasysh:

 •             Mos lëvizni nga vendngjarja;
 •             Telefononi menjëherë në numrin  112 dhe prisni mbërritjen e ndihmës së parë;
 •             Jepni informacion për emrin dhe numrin tuaj të telefonit, vendin ku ka ndodhur ngjarja dhe nëse nevojitet ndërhyrja;
 •             Aktivizoni sinjalin bllokues të rrezikut;
 •             Sigurohuni që jeni të dukshëm nga të tjerët (vishni jelek fosforeshentë) dhe evitoni mundësinë e ndodhjes së ndonjë aksidenti tjetër ose rëndimin e pasojave;
 •             Vendosni trekëndëshin e rrezikut në distancë të mjaftueshme;
 •    Ndaloni në të djathtë të karrexhatës nëse është mundësia;
 •             Përdorni mjetet e ndihmës së parë;
 •             Largimi nga vendi i ngjarjes, rrezikon ndalimin dhe arrestimin e menjëhershëm, përveç pezullimit të lejes së drejtimit. Drejtuesit e mjeteve të evitojnë përdorimin e alkoolit gjatë drejtimit të mjeteve dhe të tregojnë kujdes maksimal për të evituar përfshirjen në aksidente dhe ngjarje rrugore./Express

Artikuj të ngjashëm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
%d bloggers like this: