Nuk besoj se ka ndonje qe nuk e ka pare filmin vizatimor Lili dhe Vagabondi, skenen kur te dy hane makarona me qofte te vogla nga e njejta pjate dhe aty dashurohen! Pikerisht nga kjo u nisa kur vendosa te gatuaj kete recete, dhe eshte nje nga menyrat me te mira per ti bere femijet te hane mishin. Receta eshte amerikane, edhe pse ka ardhur ne Amerike nga emigrantet italiane ne 1920 (dhe nuk kishte si te ndodhte ndryshe nese behet fjale per makaronat!)
Perberesit
350gr makarona te gjata
djathe kaçkavall i grire
…per qoftet e vogla
500gr mish i grire viçi
1/2 qepe, e grire shume holle
2 feta buke te lagura ne qumesht, vetem tulin
1 veze
nje luge kafe hudher pluhur
kripe
piper te zi te sapobluar
…per salcen e makaronave
1/2 qepe, e grire shume holle
400ml salce domatesh
1 dore borzilok i fresket, i prere holle
vaj ulliri
Pregatisim brumin e qofteve duke bashkuar ne nje tas mishin e grire me qepen, vezen, tulin e bukes te shtrydhur fort nga qumeshti, hudhren, kripen dhe piperin. E leme masen te pushoje per minimumi gjysme ore ne frigorifer mbuluar me leter celofoni.
Pasi ka kaluar kjo kohe, me duar te lagura marrim pak nga brumi i qofteve dhe i japim forme te rrumbullaket me madhesi sa nje kokerr arre. I skuqim ne zjarr mesatar ne pak vaj ulliri derisa te marrin ngjyre te arte nga te gjitha anet dhe i leme menjane.
Pregatisim salcen e makaronave duke kaverdisur ne vaj ulliri qepen e grire derisa te zbutet, shtojme salcen e domateve, borzilokun dhe se fundi hedhim brenda qoftet me kujdes. I veme kapakun dhe i leme te gatuhen per 10-15 minuta ne zjarr te ulet.
Ziejme makaronat ne uje me kripe derisa te rezultojne “al dente”. Me pas i kullojme dhe i sperkasim me pak vaj ulliri ne menyre qe te mos ngjiten.
Ne pjate, hedhim makaronat e bardhe dhe siper salcen me domate dhe qofte te vogla. I sperkasim me pak djathe kaçkavall te grire dhe i zbukurojme me gjethe borziloku.