Në fillim të vjeshtës, shega është mbretëresha e frutave. Ajo përmban taninë, sheqer, proteina, vitaminë C etj. Shega përmban pothuajse dy herë më shumë vitamin C se molla. Sipas Mjekësisë Kineze ngrënia e shegës në vjeshtë na ndihmon të ruajmë lëkurën nga i ftohti I dimrit. Shega përdoret në forma të ndryshme si lëng, në gatim, në kokteje etj.
Shega është një frut që është përdorur që nga koha e Hipokratit. Mjekësia tradicionale përdor lëkurën, gjethet dhe farat e saj për të luftuar diarrenë, dizenterinë kronike dhe plagët. Farat e pabëra përdoren për temperaturën, ndërsa të pjekurat për kollën. Në Romën Antike, ajo ishte e njohur për cilësitë kozmetike të saj. Kleopatra përdorte lëngun e saj në fytyrë, në flokë dhe në thonj.
12 fakte mbi shegën:
1. Shega njihet si simbol i pjellorisë dhe i fatit të mirë
2. Brenda një shege ka rreth 800 kokrra të vogla ngjyrë të kuqe
3. Lëngu i shegës shton prodhimin e rruazave të kuqe të gjakut dhe zvogëlon ngarkesën kardiake.
4. Ideale për fëmijët e vegjël që kanë kollë dhe temperaturë.
5. Lëngu i shegës është ideal për flokët, lëkurën dhe thonjtë falë përbërësve që ka
6. Shega është e mbushur me antioksidantë
7. Parandalon kancerin e mushkrive, të prostatës, të gjirit, gjithashtu diabetin, osteoporozën, etj.
8. Studimet e fundit tregojnë se konsumi i një shege si lëng rrit dëshirën seksuale.
9. Lëngu i shegës shuan etjen, hap oreksin dhe kthjellon mendimet
10. Shega reduktopn rrudhat në fytyrë dhe i jep freski asaj
11. Lëngu i shegës ka 3-4 herë më shumë antioksidantëve se rrushi i zi, çaji jeshil dhe vera e kuqe.
12. Është shumë e pasur me kalium, hekur dhe vitaminat A,C dhe E.