Bota

Shfaqen vrima misterioze në SHBA

Mijëra vrima të çuditshme janë gjetur në brigjet e Kalifornisë, por studiuesit nuk e kanë kuptuar se si arritën atje. Shkencëtarët kanë zbuluar mijëra vrima misterioze në shtratin e detit në Big Sur, Kalifornia. Studiuesit nga Instituti i Kërkimeve të Ujit Monterey Bay (MBARI) po vëzhgonin shtratin e thellë të detit në Big Sur kur zbuluan vrimat e çuditshme. Vrimat më të mëdha, të përshkruara si xhepa, janë mesatarisht rreth 180 metra të gjatë dhe gati pesë metra të thella.

Në një deklaratë, MBARI vuri në dukje se për herë të parë zbuloi disa nga vrimat në vitin 1999. Sidoqoftë, kërkimet pasuese nga MBARI dhe organizata të tjera kanë zbuluar më shumë se 5200 vrima të përhapura në 1300 kilometra katrorë.

“Vrimat janë ende një mister, pasi nuk gjejmë asnjë provë se ato ishin krijuar nga gazi ose lëngu në dyshemenë e detit në të kaluarën e afërt. Mikro-depresionet janë formuar kohët e fundit tipare të erozionit; ato nuk janë ‘shenja fillestare’. Në përgjithësi, duhet bërë shumë më tepër punë për të kuptuar se si u formuan”, tha Eve Lundsten, kërkuese pranë MBARI.

Artikuj të ngjashëm

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close