Tomino, eshte nje lloj djathi tipik Piemontez i pergatitur me qumeshtin e lopes. Karakteristike e tij eshte butesia qe ka ne brendesi dhe korja pak me e forte ne siperfaqe. Maksimumin e shijes e merr kur mbeshtillet me feta proshute nga te gjitha anet dhe me pas piqet ne tigan pa yndyre: ne kete menyre zemra e tij shkrin duke na dhene nje shije mjaft delikate.
Perberesit
4 djathe tomino
100gr proshute spek (rreth 16 feta)
gjethe sherebele te fresket, per zbukurim
Mbeshtjellim secilin djathe tomino me nga kater feta proshute spek te cilat i vendosim dy ne drejtimin vertikal dhe dy ne ate horizontal.
Nxehim shume mire nje tigan qe nuk ngjit dhe pjekim djathin e mbeshtjelle me proshute nga te dyja anet ne zjarr te ulet: ne kete menyre siperfaqa do te rezultoje krokante dhe zemra e bute. E sherbejme te zbukuruar me ndonje gjethet sherebele te fresket.