Ky është lajm i keq për adhuruesit e kafes, e cila përgatitet në xhezve Në hulumtimin i cili është publikuar në revistën European Journal of Preventive Cardiology, thuhet që kafja e pafiltruar përmban substanca të cilat rrisin kolesterinën në gjak.
Filtrat eliminojnë substancat nga kafja të cilat rrisin nivelin e kolesterinës, ndërsa vetvetiu e zvogëlojnë rrezikun nga sulmet në zemër dhe sëmundjen e hershme – thotë Prof. Dag Thelle, autor në Degën e Shëndetit Publik të Universitetit të Gothenburgut, Suedi.
Studimi ynë ofron fakte bindëse mbi lidhjen midis metodës së përgatitjes së kafes, sulmit në zemër dhe jetës së gjatë – thotë Thelle. Ky është lajm i keq për adhuruesit e kafes, por edhe për adhuruesit e kafes së fortë turke, e cila përgatitet në xhezve. Zierja e kafes apo përdorimi i presës për kafe në të vërtetë mund të rrisin rrezikun nga sëmundjet e zemrës.
Kafja e pafiltruar, siç është kafja greke dhe ajo turke, e cila zihet, apo kafja e cila bëhet në presën franceze, përmban sasi të mëdha kafestoli dhe kaveoli, thartira organike të cilat gjenden në shtresën dhe në sipërfaqen e kafes – ka thënë nutricionistja Lisa Drayer për CNN-në. Studimet kanë treguar që këto materie mund të shtojnë nivelin e triglicerideve dhe kolesterinës LDL. Prandaj konsumoni kafen e filtruar, sepse filtrat nëpër të cilët kalon kafja mbajnë substancat e dëmshme, përfundon Lisa. Cilën kafe ju më së shumti dëshironi ta pini dhe si e përgatitni në shtëpinë tuaj?