fbpx
Lifestyle

​Shtohet numri i të lënduarve për shkak të celularëve

Mos shkruani mesazhe gjatë ecjes, të pëlqeni fotot e qenve ose të shikoni video. Dëmtimet që lidhen me përdorimin e celularit janë në rritje, veçanërisht në mesin e të rinjve, sipas një analize të dëmtimeve që bëri që njerëzit të kërkojnë ndihmë mjekësore në SHBA, transmeton lajmi.net. Numri i dëmtimeve në qafë, fytyrë, sy, hundë, veshë dhe kokë është rritur në mënyrë dramatike gjatë viteve të kaluara, dhe përdorimi i telefonave celularë është një kontribuues i madh, veçanërisht shtypja e mesazheve gjatë vozitjes ose ecjes, veçanërisht në mesin e të rinjve midis moshës 13 dhe 29-vjeç, raporton CNN.

Lëndimet më të shpeshta janë plagët në fytyrë dhe kokë, dëmtimet sipërfaqësore të lëkurës dhe dëmtimet në organet e brendshme, sipas hulumtimeve të bëra nga shkencëtarët në Kolegjin Ruttgers të Universitetit të New Jersey. Shumica e njerëzve, 94 për qind, nuk u shtruan në spital pasi u sanuan dëmtimet e tyre. Ndërsa nuk duket se këto lëndime duhet të jenë një shkak shqetësimi, autorët e hulumtimit paralajmërojnë se mund të sjellin pasoja të gjata, siç janë plagët.

Kostoja e riparimit të dëmtimeve të fytyrës kushton sistemin shëndetësor të SHBA rreth 3 miliardë dollarë në vit. Ky studim, rezultatet e të cilit u botuan në revistën JAMA for Otorhinolaryngology, është i pari që studion dëmtimet e kokës dhe qafës në vend të të gjithë trupit. Këto lloj dëmtimesh ishin të rralla deri në vitin 2007, kur Apple prezantoi iPhone-in e parë, pas së cilës ato u rritën në mënyrë dramatike.

“Megjithëse popullariteti i telefonave mobilë ka vazhduar të rritet më parë, tiparet e tyre ishin të kufizuara dhe për këtë arsye më pak të ngjarë të tërhiqnin shumë vëmendje në krahasim me telefonat e zgjuar të sotëm”, thanë autorët e studimit.

Trego më shumë

Artikuj të ngjashëm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button