fbpx
Lifestyle

Pronarët e qenve jetojnë më gjatë dhe jetojnë më të shëndetshëm

Sipas një studimi të ri të më shumë se 3.4 milion pronarëve të qenve, mbajtja e një qeni është e lidhur me një jetë më të gjatë. Hulumtimi, i botuar në Raportet Shkencore, është i fundit hulumtim në rritje që sugjeron që qentë mund të jenë të mirë për shëndetin e njeriut, veçanërisht për njerëzit që jetojnë vetëm.

Për të studiuar lidhjen midis qenve dhe jetëgjatësisë, studiuesit në Universitetin Uppsala në Suedi rishikuan të dhënat e regjistrave kombëtar të burrave dhe grave suedeze, të moshave 40 deri në 80. Ata u përqendruan në 3.4 milion njerëz që nuk kishin histori të sëmundjes kardiovaskulare në 2001, dhe ndoqën shëndetin e tyre të dhënat si dhe nëse ata janë regjistruar si pronar të qenve për rreth 12 vjet.

Regjistrimet e pronësisë së qenve janë të detyrueshme në Suedi, dhe çdo vizitë në një spital regjistrohet në një bazë të dhënash kombëtare. Ata zbuluan se pronarët e qenve kishin një rrezik më të ulët të vdekjes për shkak të sëmundjeve kardiovaskulare sesa njerëzit që nuk raportojnë të mbajnë një qen, si dhe një rrezik më të ulët të vdekjes nga shkaqe të tjera.

Kjo ishte e vërtetë edhe pas rregullimit për faktorë të tillë si pirja e duhanit, indeksi i masës trupore dhe statusi socio-ekonomik. Efekti mbrojtës ishte veçanërisht i dukshëm për njerëzit që jetojnë vetëm, për të cilët është zbuluar se kanë një rrezik më të lartë për vdekje të hershme sesa ata që jetojnë me njerëz të tjerë. Njerëzit që jetuan vetëm me një qen kishin një rrezik të zvogëluar prej 33% të vdekjes.

Studimi me një madhësi të mostrës qindra herë më të madhe se çdo studim tjetër mbi këtë temë, nuk ishte krijuar për të treguar një marrëdhënie shkak-pasojë midis pronësisë së qenve dhe rrezikut të zvogëluar të vdekjes ose sëmundjes kardiovaskulare, ose për të përcaktuar pse këta faktorë mund të të jenë të lidhur.Studime të tjera kanë sugjeruar që të rritesh me një qen në shtëpi mund të ulë alergjitë dhe astmën te fëmijët, kafshët shtëpiake mund të japin përfitime që rritin imunitetin edhe për të rriturit.

Studimet kanë sugjeruar gjithashtu që pronarët e qenve kanë reagim më të ulët ndaj stresit dhe shërim më të shpejtë të presionit të gjakut pas ngjarjeve stresuese. Shkencëtarët nuk mund të thonë se marrja e një qeni do ta ndihmojë patjetër që një person të jetojë më gjatë, por nuk është një ide e keqe.

Trego më shumë

Artikuj të ngjashëm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button