Lifestyle

Ritmi i zemrës; ja sa rrahje janë normale për grup-moshat e ndryshme

Ritmi i zemrës është numri i herëve që zemra kontraktohet në një minutë, domethënë rrahje në minutë. Kështu, siç tregohet nga Fondacioni Spanjoll i Zemrës (FEC), për funksionimin e duhur të trupit është e nevojshme që zemra të pompojë gjak në të gjitha organet, por gjithashtu duhet ta bëjë këtë me një presion dhe frekuencë të caktuar.

Është shumë e rëndësishme ta kontrolloni atë, pasi jep informacion kyç për shëndetin kardiovaskular dhe zbulon nëse zemra pompon normalisht ose nëse ka një anomali. Një rrahje anormale e lartë e zemrës shoqërohet me një rrezik të shtuar të vdekjes, si te njerëzit e shëndetshëm, ashtu edhe te pacientët me hipertension, sëmundje ishemike të zemrës ose insuficensë kardiake.

Po kështu, është shumë e rëndësishme për sportistët dhe mbi të gjitha për ata që janë të rinj në sport, ose që i kthehen atij pas një dëmtimi, të cilët priren të ushtrohen shumë intensivisht gjatë seancave të para. Matja e pulsit mund të jetë një aleat i mirë në kthimin e sigurt dhe progresiv në sport.

Aktualisht ka shumë pajisje që matin pulsin shpejt dhe në çdo kohë, të tilla si monitorët e rrahjeve të zemrës ose orët inteligjente, megjithatë, ai mund të matet edhe në mënyrë tradicionale. Cilat janë rrahjet normale të zemrës për moshën?

Në përgjithësi, pulsimet e një personi të rritur zakonisht janë midis 60 dhe 100 rrahje në minutë. Megjithatë, siç detajohet nga FEC, ka disa aspekte që ndryshojnë. Në lindje pulsi është më i lartë sepse aktiviteti i organizmit është shumë intensiv. Që në muajin e parë të jetës zvogëlohet.

Pulsi ndryshon gjatë ditës dhe në përgjigje të stimujve të ndryshëm. Kur kryeni ushtrime fizike, zemra prodhon një përgjigje normale që është takikardia (rrahjet e zemrës janë mbi 100 ppm). Mund të shfaqet edhe bradikardia (nën 50 bpm).

Për sportistët e stërvitur mirë, rrahjet e tyre normale të zemrës në pushim zakonisht janë midis 40 dhe 60 rrahje në minutë. Cilat janë këshillat për të mbajtur një ritëm normal të zemrës? Çelësi kryesor që kjo të jetë normale është të praktikoni ushtrime fizike në baza të rregullta, të përpiqeni të reduktoni nivelet e stresit dhe të shmangni duhanin.

FEC vlerëson se me stërvitje aerobike çdo 1-2 javë mund të arrihet një reduktim i rrahjeve të zemrës në pushim me një rrahje në minutë. Përveç kësaj, ka ilaçe për ta reduktuar atë, megjithëse ato duhet të merren gjithmonë me recetë mjekësore.

Artikuj të ngjashëm

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close