Categories Lajme

Qendra Rinore Vlorë si pjesë e Rrjetit për Fuqizimin dhe Angazhimin e OSHC-ve për Efiçencën e Energjisë…

Qendra Rinore Vlorë si pjesë e Rrjetit për Fuqizimin dhe Angazhimin e OSHC-ve për Efiçencën e Energjisë në Shqipërinë e Jugut paraqiti para institucioneve vendore, komunitetit dhe shoqërisë civile aksione dhe nje raport monitorimi mbi Eficencën e Energjisë dhe Energjinë e Rinovueshme.

Rrjeti për Fuqizimin dhe Angazhimin e OSHC-ve për Efiçencën e Energjisë në Shqipërinë e Jugut është një rrjet rajonal i ngritur nga një konsorcium i disa organizatave të shoqërisë civile, udhëhequr nga Instituti për Ndryshim dhe Lidership në Shqipëri dhe mbështetet nga projekti GREEN-AL – Fuqizimi i Organizatave të Shoqërisë Civile për Mbrojtjen e Mjedisit në Shqipëri, financuar nga Agjencia Ndërkombëtare Suedeze për Bashkëpunim dhe Zhvillim me fondet e Qeverisë Suedeze, dhe zbatohet nga Co-Plan dhe organizatat partnere.

Në kuadër të projektit ‘Rrjeti për Fuqizimin dhe Angazhimin e OSHC-ve për Efiçencën e Energjisë në Shqipërinë e Jugut’, Qendra Rinore Vlorë, së bashku me partnerët e Institutit për Ndryshim e Lidership në Shqipëri, organizuar në qytetin e Vlorës, përgjatë 1 viti tashmë, workshope e takime advokuese në lidhje me zbatimin e masave të Energjisë Efiçente dhe Energjisë së Rinovueshme në bashkinë e Vlorës. Qndra Rinore e Vlorës, veç advokimit, realizoi një raport monitorimi sa i përket mënyrave sesi Bashkitë realizojnë politikat, prokurimin, menaxhimin dhe mirëmbajtjen e shërbimeve publike.

Disa nga rekomandimet me kryesore te këtij monitorimi ishin: Zbatimi i Strategjisë Kombëtare për Energjinë dhe Planit Kombëtar për Energjinë dhe Klimën: Bashkitë duhet të përafrojnë strategjitë dhe planet e tyre vendore të energjisë me Strategjinë Kombëtare Shqiptare të Energjisë, duke promovuar një sektor energjetik efiçent, të qëndrueshëm dhe të ndërgjegjshëm ndaj mjedisit. Masat e Infrastrukturës për Efiçiencën e Energjisë: Bashkitë inkurajohen të zbatojnë masa për efiçencën e energjisë, duke përfshirë investime të shpejta që përmirësojnë efikasitetin e energjisë në ndërtesat e tyre, ndriçimin publik, transportin, furnizimin me ujë dhe sistemet e menaxhimit të mbetjeve.

Ndërgjegjësimi dhe pjesëmarrja e publikut: Bashkive u kërkohet të rrisin ndërgjegjësimin e qytetarëve dhe palëve të interesit për përfitimet dhe mundësitë e efiçencës së energjisë dhe energjisë së rinovueshme.

Ata duhet t’i përfshijnë ata në planifikimin dhe zbatimin e masave të efiçiencës të energjisë dhe të promovojnë ndryshimet e sjelljes dhe praktikat më të mira.

Organizatat e shoqërisë civile që veprojnë në qytet, studentë të universitetit ‘Ismail Qemali’, përfaqësues të komunitetit, përfaqësues të bashkisë e institucioneve të tjera publike, janë bërë pjesë e aktiviteteve advokuese. Workshope e takime informuese po ashtu janë realizuar edhe me këshillin bashkiak të qytetit, me anëtarët e së cilit diskutuam mbi gjetjet e raportit të monitorimit dhe së bashku me to edhe rekomandimet për hapat e mëtejshëm që duhet të merren nga bashkia Vlorë për realizimin e planeve locale të Efiçencës së Energjisë.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lexoni Gjithashtu

Categories Lajme

E rëndë/ “Nuk ndihem mirë”, shqiptari ndërron jetë në farmaci

“Nuk ndihem mirë”. Fill pasi tha shqetësimin e tij, kolegu e çoi drejt farmacisë më…

LEXO ME SHUME
Categories Lajme

Nga pritja te konferenca Rama-Zelensky, detaje nga Samiti për Ukrainën, që mbahet të mërkurën

Presidenti i Ukrainës, Volodymyr Zelensky pritet të mbërrijë mbrëmjen e sotme në Shqipëri, në kuadër…

LEXO ME SHUME
Categories Lajme

Samiti për Ukrainën dhe Ballkanin Perëndimor, “blindohet” Tirana, bllokohen disa akse rrugore (Njoftimi)

Në datat 28 dhe 29 shkurt, në Tiranë, do të zhvillohet Samiti për Ukrainën dhe…

LEXO ME SHUME
Categories Lajme

EMRI/ Vritet shqiptari në Malin e Zi, pjesë e grupit kriminal, arrestohet autori i dyshuar

Një shtetas shqiptar, ish-pjesëtar i klanit Skaljar, Edmond Mustafa është vrarë mëngjesin e sotëm (27…

LEXO ME SHUME
Categories Lajme

Omnitele konfirmon: One Albania ka rrjetin më cilësor në vend

Rrjeti i One Albania merr pikët maksimale për thirrjet zanore, data dhe përdorimin e aplikacioneve.…

LEXO ME SHUME