Tartë me bizele dhe djathë
Përbërësit:
Për petën:
200 gr miell
100 gr gjalp I ftohtë
70 ml ujë
Pak kripë
Mbushja e tartës:
400 gr bizele
1 kokërr qepë
4 kokrra vezë
150 gr djathë i bardhë
300 gr krem kosi
30 gr parmixhanë
Përgatitja:
Petën mund ta blejmë edhe të gatshme por mund ta përgatisim edhe vetë duke vendosur në grirësen e qepës miellin, gjalpin e ftohtë në kubikë dhe I përziejmë mirë (mund ta përziejmë edhe me duar) deri sa të na formohet një masë e thërrmuar. Shtojmë kripë, shtojmë ujin dhe menjëherë kjo masë do të na mblidhet në një brum të lidhur. E mbështjellim me celefon dhe e vendosim në frigorifer( në ngrirëse) për 30-40 minuta.
Fillimisht e spërkatim petën me pak parmixhan të grirë. Me një garuzhde shtojmë mbi parmixhan masën e përgatitur më parë. E vendosim në furrë në temperaturën 180ºC për 40 minuta.