Trileçe
Përbërësit:
8 kokrra vezë
8 lgj sheqer
8 lgj miell
400 ml qumësht
400 ml qumësht i kondensuar
400 ml pana ëmbëlsire
300 gr karamel
Përgatitja:
Në një tas vendosim 8 vezë të plota. Fillojmë të rrahim ato duke shtuar pak kripë dhe gradualisht gjatë rrahjes pak nga pak 8 lugë gjelle sheqer. I rrahim deri sa volumi i vezëve rritet. Më pas me ndihmën e një site shtojmë gradualisht 8 lugë gjelle miell. Kur fillojmë të shtojmë miellin, trazimin e bëjmë me tel dore ose me spatula ëmbëlsirash.
Vendosim në tepsi letër pjekje dhe nivelojmë brumin e përgatitur. Vendosim tavën në furrë në temperaturën 170ºc për 40 minuta.
Ndërkohë përgatisim kremin me qumësht, pana, qumësht i kondensuar. Në një enë tresim qumështin e kondensuar me qumështin duke e përzier me tel dore. Më pas shtojmë kremin pana dhe e përziejmë përsëri ngadalë me tel dore.
Pasi e nxjerrim bazën e trileçes nga furra, e lëmë të ftohet pak. E kthejmë pandispanjën nga ana tjetër që të jetë e sheshtë. I bëjmë disa shpime me një shkop shishqebapi me qëllim që të përthithë kremin me 3 lloje qumështi. Shtojmë në fund kremin dhe e lëmë deri sa baza të ketë përthithur mirë. Në fund e mbulojmë sipërfaqen me caramel dhe e vendosim në frigorifer që të ftohet.