Kombinimi ideal mes mjaltit, qepës dhe limonit ka efekt të madh në parandalimin e kollës dhe bronkitit. Sipas dietologut, Ismail Lutolli, përzierja e këtyre substancave ndikon në aftësinë mbrojtëse të imunitetit kundër infeksioneve bakteriale të cilat e qetësojnë kollën. Kjo recetë natyrale me këta përbërës të cilët i keni përherë në kuzhinë, është një avantazh pasi që përbërësit mund të blihen në çdo kohë, pa marrë parasysh periudhën në të cilën ndodhemi.
Në anën tjetër, dobitë shëndetësore të cilat mund t’i marrë njeriu nga këta përbërës janë të pafundme. Siç shkruan “Familja dhe shëndeti”, qepët janë të pasura me hekur, minerale, vitamina C, B6, krom, fosfor, kalium, kalcium, magnez dhe acid folik. Ato janë të pasur me flavonoide, si antocianinë dhe kuercetinë, që luftojnë inflamacionet dhe kancerin.
Qepët përmbajnë inulen, një lloj ky i fibrave, që ndihmon bakteret e mira në traktin tretës. Këto baktere e përmirësojnë funksionimin normal të sistemit tretës. Në anën tjetër, mjalti ndikon në funksionimin më të mirë të sistemit imunitar, sistemi limfatik dhe qarkullimit të gjakut. Mjalti përmban në veti sasi të pasur të glukozës, fruktozave, vitamina të shumta, minerale, aminoacide, flavonide dhe hidroperokside etj., duke ndikuar direkt në shëndetin tonë. Mjalti pa asnjë dyshim mbetet njëri prej produkteve ushqimore më të shëndosha, dhe me efikasitet shumë të lartë shërues.
Kurse limoni ka një numër përbërësish duke përfshirë flavonoidet, limonoidet dhe polifenolet prezenca e lartë e vitaminës C. Një rol shumë të rëndësishëm edhe në ngritjen e imunitetit që në mënyrë direkte ka ndikim mbi sistemin e frymëmarrjes. Në kohën e fundit studiuesit po zbulojnë mënyrën efikase se si duhet kombinuar këto ushqime për të marrë përfitimet maksimale shëndetësore.